BiH
211

Trg Alije Izetbegovića u Sarajevu pun pasa i dječijih osmijeha

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Trg Alije Izetbegovića u Sarajevu danas je bilo glavno mjesto susreta pasa, njihovih vlasnika i djece koja vole ove ljubimce. Organizacija Dogs Trust organizirala je ovo druženje kako bi podigla svijest i promovirala odgovorno vlasništvo koje bi, kada bi se poštivalo, uveliko riješilo problem napuštenih pasa u Sarajevu.

"Tu smo i da promoviramo udomljavanje pasa jer znamo da brojni naši građani žele imati psa, a mi im poručujemo da psi koji su napušteni zaista mogu biti divni ljubimci i donijeti mnogo radosti. Također, mogu biti vrlo korisni. Da ne zaboravimo da je pas životinja koja po nekim istraživanjima 30.000 godina služi čovjeku, otkako ga je pripitomio. Pas služi čovjeku vjerno u svemu što ga nauči, a čovjek treba psu da upravlja njime. Mi smo u tome zakazali", rekla je Sanja Bianculli, službenica za odnose s javnošću Dogs Trusta.

Pozitivan grad prema psima

Istakla je kako je njihovo iskustvo veliko, da imaju sredstva i veliku volju, te da je potrebno da im se u svemu tome priključe i vlasti. Također, rekla je kako je većina građana Sarajeva pozitivno orijentisana na pse, a ako nemaju pse, onda su hranitelji i imaju empatiju prema psima koji su na ulici.

"Mnogo smo pozitivan grad kada su u pitanju psi", rekla je Bianculli.

Izvršni direktor Dogs Trusta iz Velike Britanije Adrian Burder rekao je kako je Velika Britanija imala isti problem kao i BiH, ali da su u posljednjim godinama uspjeli skloniti pse s ulica.

"Mislim da možemo koristiti mnoge stvari ovdje koje smo koristili u Velikoj Britaniji. Imamo veliku infrastrukturu, mnoga udruženja se bave ovom problematikom, imamo higijenske servise i tranzitna skloništa. Pokrenuli smo razgovore o otvaranju skloništa ovdje", rekao je Burder.

Bitna promjena svijesti

Istakao je da prema zakonu Velike Britanije, pas mora imati svoj identitet, mora imati ogrlicu i markicu, a uskoro će biti obavezno i mikročipovanje (koje je u BiH već obavezno).

"Imali smo velike promjene u svijesti i kulturi i više nije prihvatljivo ostavljanje psa na ulici. Sterilisali smo veliki broj pasa i to je zaustavilo rast", dodao je.

Državna veterinarska inspektorica Inga Dujmović rekla je da, zahvaljujući projektu Dogs Trusta, stanje s napuštenim životinjama nikada nije bilo sigurnije.

"Primjetno je da postoje neke bolesti koje psi dobiju zbog života na ulici. To su bolesti koje se odnose na jedinku. Projektom sterilizacije, koji uključuje i vakcinaciju protiv bjesnila i čišćenje od vanjskih i unutrašnjih nametnika, stanje nikada nije bilo bolje. No, potrebno je kažnjavati neodgovorne vlasnike i zaustaviti napuštanje pasa. To bi smanjilo broj pasa na ulicama", rekla je Dujmović.

Imati psa je radost

Trgom je odjekivao lavež i dječija graja, dok su brojni vlasnici ponosno pokazivali svoje pse. Retriver Didi ima šest mjeseci i ima divnu porodicu koja mu pruža mnogo ljubavi i pažnje.

"Odlučili smo se teško da uzmemo psa jer smo prethodnog morali uspavati zbog teške bolesti. Dugo, dugo mi je trebalo da se oporavim. No, Lola je dovoljno narasla i postala odgovorna djevojčica, te je obećala da će čuvati psa i brinuti i o njemu. Ispunila je obećanje. Imati psa nije velika odgovornost, to je velika radost. Sve ostalo pređe u rutinu. Šetnje nisu tegobne jer upoznate ljude, te se druže i ljudi i psi. To je jako lijepo", rekla je ponosna vlasnica.

Dogs Trust i ovaj mjesec nastavlja sa tehničkom i punom finansijskom podrškom za sterilizaciju pasa lutalica u KS i Istočnom Sarajevu, u okviru cjelogodišnje podrške besplatne sterilizacije. Samo u maju sterilisano je 515 vlasničkih pasa, a od početka projekta obrađeno je 11.246 pasa.