BiH
5

Dogs Trust počeo prvu masovnu kampanju besplatne sterilizacije pasa lutalica

Klix.ba
Prva od ukupno tri planirane kampanje besplatne sterilizacije za pse lutalice ove godine počela je 30. marta i trajat će do 25. aprila 2015. godine kao dio pune tehničke i finansijske podrške Fondacije Dogs Trust cjelogodišnjoj potpuno besplatnoj sterilizaciji vlasničkih i pasa lutalica u Kantonu Sarajevo.

U dodatku besplatnoj sterilizaciji, podrška uključuje i besplatnu vakcinu protiv bjesnila, antiparazitni tretman, mikročip, ušnu markicu i tetovažu u 12 participirajućih klinika čiji spisak i kontakte možete pronaći na našoj web stranici.

Organizacija humanog hvatanja pasa, transport do klinika, te vraćanje na mjesto boravka svakoga psa ovaj put je odgovornost participirajućih veterinarskih klinika koje su obavezne da se pridržavaju svih lokalnih zakona i pravila Fondacije Dogs Trust. Ovo znači da su klinike angažirale hvatače koji su odgovorne osobe koje su prošle obuku u humanom hvatanju u organizaciji Fondacije, te da će se hvatači ponašati humano i potpuno u skladu s relevantnom legislativom.

Veterinarske klinike će akreditirati svoje hvatače koji će na upit hranitelja biti spremni da pokažu ovu akreditaciju, kako bi građani znali da se radi o podršci Fondacije a ne netransparentnom odvoženju pasa.

Nezavisni i Dogs Trust monitori će pratiti i nadgledati rad hvatača kako bi bili sigurni da su psi vraćeni na originalnu lokaciju i da se dobro oporavljaju. Saradnja hranitelja pasa i građana koji se brinu o psima u svojoj okolini od ključnog je značaja za efikasnost akcije i najmanje je stresno za pse. Pozivamo građane i hranitelje da nas kontaktiraju ako su spremni pomoći u hvatanju pasa i/ili u obavještavanju o njihovom oporavku po povratku. U dodatku, pozivamo one koji su u mogućnosti da sami dovedu pse lutalice o kojima se brinu na sterilizaciju u participirajuće klinike da to urade, ali uz obavještenje koordinatoru i asistentu za kampanje predstavništva Fondacije Dogs Trust.

Ova kampanja predstavlja vrijedan poklon cijeloj zajednici, ali i odgovornim vlastima jer će pomoći da se spriječi da veliki broj novih psića budu rođeni na ulici i postanu novi psi lutalice.

Kampanja besplatne masovne sterilizacije pasa lutalica dio je plana Fondacije za 2015. godinu da podrži besplatnu sterilizaciju 80% ukupne populacije pasa u Kantonu Sarajevo, čime bi se, pod uvjetom da se spriječi dovoženje pasa iz drugih regiona, na human način postiglo značajno smanjenje broja pasa na ulici već u prvoj godini.

“Željeli bismo naglasiti da je Dogs Trust ne samo spreman da nastavi sa značajnom podrškom koju je pružao u posljednje dvije godine, već i da je proširi kroz partnerstvo s odgovornim vlastima i podupre ih u punoj i dosljednoj provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH s ciljem da se konačno uspostavi sistem za upravljanje populacijom pasa koji jedini može garantirati da će problem uistinu biti riješen efikasno, troškovno prihvatljivo, humano i što je vrlo važno - održivo,” rekao je Anel Bećirović, šef predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH, i dodao da je Dogs Trust “jako zabrinut zbog kontinuirane prakse evidentnog kršenja Zakona koje ne samo da ide na štetu nedužnih pasa, već ugrožava i građane i kontraproduktivno je za cjelokupnu situaciju”.

Bećirović je dodao da Dog Trust ovim putem ponovno apeluje na sve odgovorne aktere da istraže i zaustave kršenja Zakona i da osiguraju njegovo puno i dosljedno provođenje.

Sterilizacija je najefikasnija humana metoda sprječavanja neželjenih okota, i s brojnim prednostima za same pse, vlasnike, ali i za cijelu zajednicu, I to u bihevioralnom smislu, sa zdravstvenog i medicinskog aspekta, sa aspekta sigurnosti ali i u finansijskom pogledu, ova procedura je važan dio odgovornog vlasništva primjernih građana.

Posjetite nas na našim web i Facebook stranicama, ili nazovite našu info liniju - 033 83 76 49 - kako biste saznali više o ovoj kampanji i o tome kako i vi možete pomoći, saopćeno je iz Dog Trusta BiH