BiH
208

Treskavica: Zaboravljena ljepotica

Piše: Adnan Učambarlić
(Foto: Larisa Pošković)
Treskavica je planina koja se nalazi 30-ak kilometara južno od Sarajeva, u općini Trnovo. Sa svojih 2088 metara nadmorske visine najviša je sarajevska planina i samo 300 metara je niža od najvišeg vrha u državi, Maglića. Ova planina smatra se jednom od najljepših u Bosni i Hercegovini, ali je izletnici poprilično zaobilaze, što iz straha od mina iz minulog rata, što zbog prilične nepristupačnosti.

Treskavica je među ljubiteljima prirode poznata kao planina lijepih vrhova, prostranih pašnjaka i divnih jezera. Kada je vidljivo i sunčano, pruža se vidik sve do Crne Gore i Jadranskog mora. Treskavicu krase velike i guste šume crnogorice i bjelogorice, kao i brojni proplanci sa bujnom travom.

Najpogodniji pristup Treskavici je iz sela Turovi, četiri kilometra udaljenog od Trnova. Put je makadamski i markiran, te nije pogodan za automobile. Automobil je najbolje ostaviti u Turovima.

Nakon nekih tri i po kilometra i sat vremena pješačenja, stiže se do planinarske kuće Sustavac. Kuća je otvorena vikendom, a uz najavu i u drugim terminima. Nalazi se pod pod upravom Planinarskog društva Treskavica.

Šumar Aco, koji povremeno obilazi kuću, objašnjava nam kako se tu može i prenoćiti te da su cijene noćenja 5 KM za članove društva i 10 KM za izletnike. Aco nam kaže i kako Treskavica privlači sve veći broj izletnika, ali da je i dalje neopravdano zanemariv u odnosu na druge planine. Izletnici Treskavicu najviše zaobilaze zbog straha od mina, kaže nam Aco. Treskavica je bila poprište velikih bitaka tokom minulog rata i još uvijek nije deminirana. Međutim, na ruti koja vodi do jezera, mina uopće nema, a put je dobro markiran i jako je teško zalutati, kaže Aco.

Put od Sustavca vodi dalje ka Velikom jezeru pored nekadašnjeg planinarskog doma Josip Sigmund na Kozjoj luci, a polako postaje sve teži i uži. Do Velikog jezera potrebno je nekih sat i po hoda. Ono je najveće i najljepše na planini, a dugo je 220, široko 185, a duboko šest metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1548 m. Nekih 700 metara dalje, nakon strmog uspona, na 1675 metara nadmorske visine, nalazi se Crno jezero.

Upravo su brojni izvori i jezera ono što izdvaja Treskavicu od ostalih planina. Prema legendi, Treskavica ima čak 365 izvora, među kojim su i izvori pet velikih rijeka, Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice. Tu su i jezera Veliko, Platno, Crno, Bijelo i Zmijsko jezero te Turov Stan, Kućare, Trokunsko, Gornja Bara i Simovića Bara. Prvih pet jezera su glacijalnog porijekla, nalaze se iznad 1500 metara nadmorske visine i predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj planini. Predstavljaju vrijedne ekosisteme sa specificnom florom i faunom.

Kristalno čista jezerska voda i nedirnuta okolina nude nezaboravne trenutke, posebno u vrelim ljetnim danima, a čitav put moguće je preći za nekih tri sata pješačenja.