{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Treskavica: Zaboravljena ljepotica

4.8.2013. u 09:19
208
30
Treskavica: Zaboravljena ljepotica
208
Treskavica je planina koja se nalazi 30-ak kilometara južno od Sarajeva, u općini Trnovo. Sa svojih 2088 metara nadmorske visine najviša je sarajevska planina i samo 300 metara je niža od najvišeg vrha u državi, Maglića. Ova planina smatra se jednom od najljepših u Bosni i Hercegovini, ali je izletnici poprilično zaobilaze, što iz straha od mina iz minulog rata, što zbog prilične nepristupačnosti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Treskavica je među ljubiteljima prirode poznata kao planina lijepih vrhova, prostranih pašnjaka i divnih jezera. Kada je vidljivo i sunčano, pruža se vidik sve do Crne Gore i Jadranskog mora. Treskavicu krase velike i guste šume crnogorice i bjelogorice, kao i brojni proplanci sa bujnom travom.

Najpogodniji pristup Treskavici je iz sela Turovi, četiri kilometra udaljenog od Trnova. Put je makadamski i markiran, te nije pogodan za automobile. Automobil je najbolje ostaviti u Turovima.

Nakon nekih tri i po kilometra i sat vremena pješačenja, stiže se do planinarske kuće Sustavac. Kuća je otvorena vikendom, a uz najavu i u drugim terminima. Nalazi se pod pod upravom Planinarskog društva Treskavica.

Šumar Aco, koji povremeno obilazi kuću, objašnjava nam kako se tu može i prenoćiti te da su cijene noćenja 5 KM za članove društva i 10 KM za izletnike. Aco nam kaže i kako Treskavica privlači sve veći broj izletnika, ali da je i dalje neopravdano zanemariv u odnosu na druge planine. Izletnici Treskavicu najviše zaobilaze zbog straha od mina, kaže nam Aco. Treskavica je bila poprište velikih bitaka tokom minulog rata i još uvijek nije deminirana. Međutim, na ruti koja vodi do jezera, mina uopće nema, a put je dobro markiran i jako je teško zalutati, kaže Aco.

Put od Sustavca vodi dalje ka Velikom jezeru pored nekadašnjeg planinarskog doma Josip Sigmund na Kozjoj luci, a polako postaje sve teži i uži. Do Velikog jezera potrebno je nekih sat i po hoda. Ono je najveće i najljepše na planini, a dugo je 220, široko 185, a duboko šest metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1548 m. Nekih 700 metara dalje, nakon strmog uspona, na 1675 metara nadmorske visine, nalazi se Crno jezero.

Upravo su brojni izvori i jezera ono što izdvaja Treskavicu od ostalih planina. Prema legendi, Treskavica ima čak 365 izvora, među kojim su i izvori pet velikih rijeka, Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice. Tu su i jezera Veliko, Platno, Crno, Bijelo i Zmijsko jezero te Turov Stan, Kućare, Trokunsko, Gornja Bara i Simovića Bara. Prvih pet jezera su glacijalnog porijekla, nalaze se iznad 1500 metara nadmorske visine i predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj planini. Predstavljaju vrijedne ekosisteme sa specificnom florom i faunom.

Kristalno čista jezerska voda i nedirnuta okolina nude nezaboravne trenutke, posebno u vrelim ljetnim danima, a čitav put moguće je preći za nekih tri sata pješačenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: