Trening za prevodioce na Burch Univerzitetu

F
FENA
17.11.2015. u 08:00
101
1
Trening za prevodioce na Burch Univerzitetu
101
Trening za prevodioce na Burch Univerzitetu
Na Burch Univerzitetu u Sarajevu danas će biti održan trening za prevodioce koji će voditi profesorica prevođenja na Dablin Univerzitetu Dorothy Kenny.
Trening se organizira pod pokroviteljstvom IATIS-a, Internacionalnog udruženja za prevođenje i interkulturalne studije i prvi je takav u BiH.

Profesorica Kenny je šefica Odsjeka za primijenjeni jezik i interkulturalne studije na Univerzitetu u Dablinu gdje od 1992. predaje prevođenje (metodika i teorija prevođenja te upotreba tehnologije u prevođenju) i korpusnu lingvistiku.

Zaslužna je za razvoj master studija za prevođenje na Dablin Univerzitetu, a radila je i kao istraživačica/recezentica na više univerziteta u Velikoj Britaniji.

Na treningu će biti govora o korištenju savremenih mašina za strojno prevođenje, razvoj kritičkog odnosa u prevodilačkoj tehnologiji te trening prevođenja korištenjem korpusne lingvistike.

Važnost radionice je velika za trenutne i buduće prevodioce u BiH koji će s današnjim treningom moći zakoračiti u savremeni svijet tehnologije te ga primijeniti u svojim prevođenjima.

Učesnicima treninga bit će dodijeljeni certifikati, najavljeno je iz Burch Univerziteta.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: