BiH
101

Trening za prevodioce na Burch Univerzitetu

FENA
Na Burch Univerzitetu u Sarajevu danas će biti održan trening za prevodioce koji će voditi profesorica prevođenja na Dablin Univerzitetu Dorothy Kenny.

Trening se organizira pod pokroviteljstvom IATIS-a, Internacionalnog udruženja za prevođenje i interkulturalne studije i prvi je takav u BiH.

Profesorica Kenny je šefica Odsjeka za primijenjeni jezik i interkulturalne studije na Univerzitetu u Dablinu gdje od 1992. predaje prevođenje (metodika i teorija prevođenja te upotreba tehnologije u prevođenju) i korpusnu lingvistiku.

Zaslužna je za razvoj master studija za prevođenje na Dablin Univerzitetu, a radila je i kao istraživačica/recezentica na više univerziteta u Velikoj Britaniji.

Na treningu će biti govora o korištenju savremenih mašina za strojno prevođenje, razvoj kritičkog odnosa u prevodilačkoj tehnologiji te trening prevođenja korištenjem korpusne lingvistike.

Važnost radionice je velika za trenutne i buduće prevodioce u BiH koji će s današnjim treningom moći zakoračiti u savremeni svijet tehnologije te ga primijeniti u svojim prevođenjima.

Učesnicima treninga bit će dodijeljeni certifikati, najavljeno je iz Burch Univerziteta.