Žele bolje uslove
50

Treći dan štrajka u Banovićima: Rudari odlučni u svojoj namjeri

Piše: A. K.
Detalj s jučerašnjeg protesta rudara u Banovićima (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj s jučerašnjeg protesta rudara u Banovićima (Foto: A. K./Klix.ba)
Navršio se treći dan kako se grupa rudara iz Banovića nalazi u štrajku, a agoniji se nazire kraj. Kako saznaje Klix.ba, formirana je grupa predstavnkia rudara koji će danas imati sastanak s upravom Rudnika mrkog uglja u Banovićima.

Rudari treće smjene iz jame Omazići sinoć nisu ušli u rudarsko okno. Noć su proveli s ostalim komoratima kako bi postigli dogovor o izboru članova pregovaračkog tima koji će danas razgovarati s upravom Rudnika mrkog uglja u Banovićima.

Kako nam je potvrđeno, oni će tokom današnjeg sastanka iznijeti svoje zahtjeve, a to su poboljšanje uslova rada te povećanje plaća i toplog obroka.

"Zasad nema promjena vezano za štrajk grupe rudara. Mi ćemo u toku dana sjesti i razgovarati s jednom grupom predstavnika i Sindikatom, kako bismo vidjeli gdje su problemi. Ako utvrdimo da je bilo propusta, rješavat ćemo ih", rekao je za Klix.ba tehnički direktor Rudnika mrkog uglja u Banovićima Ibrahim Lapandić.

Ibrahim Lapandić, tehnički direktor RMU Banovići (Foto: A. K./Klix.ba)
Ibrahim Lapandić, tehnički direktor RMU Banovići (Foto: A. K./Klix.ba)

Lapandić nam je kazao da štrajk u Banovićima ne vodi Sindikat radnika, već jedna grupa rudara.

"Vidjet ćemo šta ćemo s njima riješiti u toku dana. Mi smo od njih od početka tražili da odrede predstavnike kako bismo vidjeli gdje su problemi i kako da ih riješimo. Do toga je danas došlo", naveo je Lapandić.

Posljedično štrajku rudara Rudnik mrkog uglja u Banovićima u protekla dva dana zabilježio je određene gubitke u svom poslovanju.

Nakon jučerašnje deblokade željezničke pruge u poslijepodnevnim satima uspostavljen je željeznički saobraćaj, a Lapandić nam kaže da je ovaj rudnik drugog dana rudarskog štrajka zabilježio gubitak u proizvodnji od hiljadu tona uglja.

"Jučer je sitniji gubitak u odnosu na prethodni dan. Ali, to ćemo nadoknaditi u narednim danima pojačanim radom. Postoji volja radnika da to nadoknadimo", naveo je tehnički direktor Rudnika mrkog uglja u Banovićima.

Osim grupe rudara iz jame Omazići u Rudniku mrkog uglja u Banovićima na poslu je i danas 2.850 rudara. Kada je riječ o ranijem smanjenju plaća, iz uprave rudnika su jučer potvrdili da je do toga došlo zbog smanjenja obima proizvodnje za skoro 40 posto i dodatnog zapošljavanja 150 osoba.