Islamska dužnost
352

Treća grupa bh. hadžija avionom iz Sarajeva otputovala u Medinu

I. P.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Treća grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine otputovala je večeras za sveti grad Medinu, letom sa sarajevskog aerodroma u 22:20 sati.

Podsjećamo da su buduće hadžije s jutrošnja dva aviona otputovali u Saudijsku Arabiju. Večerašnjim letom bit će zaključen prvi dan planiranih odlazaka ukupno 1.680.

Kako smo ranije pisali, u ovim avionima put Medine našle su se uglavnom hadžije Sarajevskog, Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva.

U utorak će biti organiziran jedan jutarnji let u 10:15 za preostale hadžije iz Bihaćkog muftijstva, i dva leta u večernjem terminu u 22:15 i 22:30 za hadžije iz Zeničkog muftijstva.

Odlasci su planirani sve do 1. augusta kada će se sa sarajevskog aerodroma otisnuti posljednji ovogodišnji avion sa hadžijama.

Njihov put olakšat će 38 ovogodišnjih hadžijskih vodiča i četiri šerijatske konsultantice za hadžinice. O zdravlju hadžija će brinuti šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara.

Hadž se smatra petim stubom islama i predstavlja obavezu svakog dovoljno zdravog muslimana te onog koji sebi takav put može priuštiti. Obavlja se bar jednom u životu tokom prvih deset dana 12. mjeseca islamskog kalendara.