BiH
0

Trebinje: Švicarci uzeli pod zakup vinograde

SRNA
Predstavnici Investicionog fonda "Swiss Nova" iz Švicarske sa rukovodstvom trebinjskog poljoprivrednog preduzeća "Agrokop" potpisali su ugovor o zakupu vinograda do kraja njihovog ovogodišnjeg biološkog procesa, koji bi trebalo da bude u oktobru.

Predstavnik "Swiss Nove" Vladislav Kovačević kaže da ugovor podrazumijeva da se, uz saglasnost direktora i stečajnog upravnika, preduzmu sve potrebne radnje vezane za zaštitu vinograda.

Kovačević je istakao da niko od radnika neće ostati bez posla, i da neki od njih već rade u vinogradima dok će i ostalima u narednim danima biti ponuđen posao.

Prema njegovim riječima, u toku je registracija u Republici Srpskoj nove firme "Swiss Nova" koja će ubuduće kao zakupac gazdovati "Agrokopom". 

"Swiss Nova" je početkom godine uložila 110.000 KM u finansiranje rezidbe i za dugovanja radnicima, čime su pokazali zaintresovanost za kupovinu većinskog paketa akcija "Agrokopa", ali su u tome trenutno spriječeni zbog pokretanja predstečajnog postupka u ovom kombinatu.

Prema riječima Kovačevića, ukoliko do stečaja dođe, u procesu reorganizacije nastojaće preuzeti većinski dio kapitala.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Agrokopa" Goran Fržović kaže da radnici prihvataju nove investitore i da su spremni da uđu u vinograde kako bi svi poslovi predviđeni za ovo doba godine bili odrađeni na vrijeme.
Predstečajni postupak za trebinjski "Agrokop" pokrenut je u Privrednom sudu u Trebinju 30. marta, što je dovelo do prekida svih radnih odnosa za stalno zaposlene radnike.

Direktor "Agrokopa" Nevenko Kuvač tada je izjavio da su prinuđeni da dok traje stečajni postupak izdaju vinograde radi njihovog biološkog opstanka u proljetnoj fazi vegetacije, kada su radovi u vinogradima najpotrebniji.

Trebinjski "Agrokop" već duže vrijeme posluje u otežanim okolnostima, a najveći problemi su nelikvidnost, blokada svih bankarskih računa, učestali štrajkovi radnika, te pljenidba osnovnih sredstava po sudskim presudama. "Agrokop" ukupno duguje oko šest miliona KM.