{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokrenut predstečajni postupak za "Agrokop"

S
SRNA
30.3.2012. u 16:39
0
1
Pokrenut predstečajni postupak za "Agrokop"
0
Pokrenut predstečajni postupak za "Agrokop"
U Privrednom sudu u Trebinju danas je pokrenut predstečajni postupak za trebinjski "Agrokop", što će direktno proizvesti prekid svih radnih odnosa sa stalno zaposlenim radnicima, a time prestati i radni odnos uprave, potvrdio je danas Srni direktor ovog poljoprivrednog preduzeća Nevenko Kuvač.
"Radi zaštite imovine preduzeća i biološkog opstanka vinograda u proljetnoj fazi vegetacije, kada su radovi u vinogradima najpotrebniji, prinuđeni smo da na period dok traje stečajni postupak izdamo vinograde zainteresovanim investitorima, kako ne bismo ugrozili imovinu preduzeća", istakao je Kuvač.

On je podsjetio da "Agrokop" već duže posluje u otežanim okolnostima, te napomenuo da su najveći problemi nelikvidnost, blokada svih bankarskih računa, izvršne sudske presude, učestali štrajkovi radnika, pljenidba osnovnih sredstava po presuđenim i pravosnažnim sudskim presudama.

Kuvač je ocijenio da je i višegodišnja negativna medijska kampanja protiv ovog preduzeća doprinijela da mnogi zainteresovani investitori odustanu od namjere da investiraju u "Agrokop".

"Uprkos svim problemima, predsjednik Skupštine akcionara i Upravnog odbora već duže vremena, iz nama nepoznatih razloga, ne saziva sjednice ni Upravnog odbora, ni Skupštine akcionara, čime je onemogućeno donošenje bilo koje validne odluke u svrhu oporavka preduzeća", rekao je Kuvač.

On je podsjetio da je na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara "Agrokopa", održanoj 3. decembra prošle godine, donesena uslovna odluka o iznajmljivanju vinograda zainteresovanim investitorima, ako ovo preduzeće ne bude u mogućnosti da obezbijedi sredstva za završetak ovogodišnje proizvodnje grožđa i višnje na svojim zasadima.

Iz "Agrokopa" su, postupajući po odluci Skupštine, pozvali zainteresovane investitore da u roku od sedam dana predaju svoje ponude za iznajmljivalje dijela ili ukupne površine višegodišnjih zasada za period biološkog ciklusa proizvodnje (do oktobra/novembra 2012. godine) sa mogućnošću produženja ugovora na duži period.

U "Agrokopu" se nadaju da će ovo preduzeće kroz stečajni postupak i reorganizaciju uspjeti da u najskorijem vremenskom periodu izmiri svoje zaostale obaveze prema radnicima i povjeriocima, te da obnovi proces proizvodnje na opštu korist radnika, povjerilaca, akcionara, opštine Trebinje i cijele Hercegovine.

Manastir Tvrdoš, kao jedan od vlasnika akcija "Agropa", u posljednje tri godine je sa oko milion maraka pomogao ovom preduzeću. Tvrdoš je obezbijedio pozajmice za isplatu radnika i repromaterijal, budući da ova firma to nije mogla da obezbijedi zbog blokada računa i duga koji je nastao u ranijem periodu.

"Manastiru Tvrdoš 'Agrokop' još duguje značajna sredstva iz tog perioda", rekao je ranije Kuvač.

Zbog neizmirenih višemjesečnih obaveza stalno zaposleni i sezonski radnici "Agrokopa" su tokom prošle i ove godine više puta protestovali ispred Upravne zgrade preduzeća i u vinogradima, a početkom godine su traktorima i drugom mehanizacijom blokirali ulicu ispred zgrade opštine Trebinje.

Ukupna dugovanja "Agrokopa" veća su od četiri miliona KM. Poreskoj upravi duguju više od 400.000 KM, a bankama oko 300.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: