Trebinje: I maloljetnice traže abortus

S
SRNA
16.12.2015. u 20:45
52
45
Trebinje: I maloljetnice traže abortus
52
Trebinje: I maloljetnice traže abortus
U Bolnici Trebinje u posljednjih sedam godina izvršeno je 277 namjernih prekida trudnoće, a bilo je i maloljetnih djevojaka koje su zahtijevale abortus, podaci su Odjeljenja ginekologije i akušerstva trebinjske bolnice.
Prema ovim pokazateljima, na godišnjem nivou urađeno je 39 prekida trudnoće ili 3,3 na mjesečnom nivou, a strosna dob žena koje traže abortus je između 29. i 39. godine.

Specijalista ginekologije i akušerstva trebinjskog Doma zdravlja Lilien Kovač rekla je Srni da je broj abortusa sigurno i veći, jer se oni obavljaju i van Trebinja.

Prema njenim riječima, najčešći razlozi za prekid trudnoće su socijalne ili ekonomske prirode, a kod mladih djevojaka nespremnost za materinstvo.

"Kada pogledamo prošlogodišnju statistiku, na abortuse se odnosi 10 odsto ukupnog broja trudnoća", kaže Kovačeva i napominje da je pad nataliteta evidentan u ovom gradu gdje se godišnje rodi jedno odjeljenje manje djece.

Kovačeva napominje da zakon dozvoljava djevojkama sa 16 godina da mogu izvršiti prekid trudnoće bez saglasnosti roditelja ili staratelja i da se abortusi obavljaju do 10. sedmice trudnoće uz saglasnost trudnice i specijaliste ginekologije i akušerstva na ginekološkom odjeljenju trebinjske bolnice, osim u iznimnim slučajevima.

"Ako je trudnoća starija od 10 nedjelja, prekid se dozvoljava u situacijama kada postoji neka opravdana medicinska indikacija, kada je trudnoća posljedica nekog krivičnog djela odnosno silovanja ili u slučaju da postoji saznanje da se može roditi dijete sa tjelesnim ili psihičkim nedostacima, o čemu odlučuje konzilijum ljekara specijalista", pojasnila je Kovačeva.

Ako je riječ o prekidima trudnoće starije od 20 nedjelja, onda odlučuje etički odbor.

Kovačeva kaže da je cijena abortusa 100 KM, a ako se prekid trudnoće obavlja iz medicinskih razloga onda se ne plaća.


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: