BiH
19

Trebević: Omiljeno izletište Sarajlija se vraća staroj slavi

FENA
Trebević, nekada najomiljenije izletište Sarajlija, kako u ljetnim tako i u zimskim danima, ponovo vraća stari sjaj. Zasigurno je to zbog blizine ove "oaze mira" gradu, te novih ugostiteljsko-turističkih sadržaja, izgrađenih posljednjih godina.

Poseban šarm ovoj prelijepoj planini, za koju je čuo cijeli svijet tokom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, danas daju novi ugostiteljski objekti na Brusu, te Napretkov dom u blizini poznatog lokaliteta Prvi šumar.

Posljednjih nekoliko mjeseci, vikendom se na Trebeviću okupi i nekoliko stotina izletnika, dok plato na Brusu bude "prekiriven" njihovim autima. Izletnici se najčešće odlučuju na šetnju prema oblišnjem zaseoku Dovlići ili dalje putem koji vodi prema olimpijskoj ljepotici Jahorini. Potom, obično, svrati se u jedan od ugostiteljskih objekata, Brus, Trebevićki raj ili se navrati do Napretkovog doma.

Posebno interesantan je restoran Brus, koji nudi adekvatnu zabavu i za najmlađe – "gumeni grad", igrališta, ljuljaške, tobogan, a u ponudi je i iznajmljivanje bicikala, motora na četiri točka, kao i stolova za stoni tenis. Za gurmane i meraklije tu su i izdvojeni ljetnikovci sa sazidanim kamenim roštiljima. Restoran Brus, jednostavno, kao i i dva prethodno spomenuta restorana, predstavlja idealno mjesto za odmor, rekreaciju, dobru hranu i druženje.

Također, veliki broj planinskih, ljekovitih biljaka čest je motiv boravka izletnika, kao i sve učestalije "raspaljivanje roštilja" na okolnim livadama.

To nam, jednostavno govori da je pred Trebevićem, ponovo, svijetla budućnost, jer on je navika, uspomena na jedno ljepo vrijeme većine Sarajlija i oni su uvijek živjeli s njim, a nerijetko je opjevan i u njihovim pjesamama.

Inače i prvi planinarski dom u BiH izgrađen je na Trebeviću, prije više od 120 godina i zato nimalo ne čudi da su se izletnici ponovo počeli vraćati na ovu, kako je mnogi nazivaju ''gradsku planinu'' ,jer je Trebević od centra Sarajeva udaljen svega 10-ak kilometara. Sve više je i onih koji iz grada na ovu planinu dolaze biciklima.

Za većinu Sarajlija, onih starijih, pa i onih srednjovječnih, Trebević je, jednom riječju, nostalgija.

Mnogi se sa čežnjom sjećaju Trebevićke žičare koja je posebno povećala broj posjeta ovom izletištu,a ukoliko ona bude ponovno obnovljena i još ako Trebević bude proglašen zaštićenim pejzažem, na čemu se već radi, mnogi smatraju da će ova planina ponovno postati "plućima Sarajeva".

Na Trebeviću se ponovno organiziraju i razne sportsko-kulturne manifestacije, kao što su trke skejtera ili Prvenstvo BiH u kuhanju bosanskog lonca za novinare. No, govoriti o Trebeviću bilo bi apsurdno ne sjetiti se kakvu je slavu ova planina imala tokom 14. zimskih olimpijskih igara, naročito zbog bob staze.

I priča o nekadašnjem Trebeviću je, također, priča o trim-stazi, Vidikovcu, gdje je pristizala žičara, i mjestu s kojega se idealno vidi Sarajevo kada je vedar dan, ali i priča o PTT releju, jer je on upravo izgrađen gotovo na vrhu te planine, čija je nadmorska visina više od 1.600 metara.

Prije nekoliko dana na Trebeviću je izvršeno i pošumljavanje, pa još kad bi bio obnovljen asfaltni put, nema sumnje da bi sve više građana vikendom se upućivalo ka ovom planinskom ljepotanu.

Bilo kako bilo, Trebević se, ipak, trgnuo zaboravu i činjenica je da se polako, ali sigurno, vraća staroj slavi i svojim Sarajlijama.