Nikola Špirić
0

"Treba postići sporazum o raspodjeli imovine"

FENA
Danas imam susret s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, ne znam ni šta će donijeti, ni šta će zahtijevati, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić danas na pres-konferenciji u Sarajevu odgovarajući na novinarsko pitanje koja je sljedeća procedura nakon što visoki predstavnik objavi završetak popisa državne imovine koji je vodio OHR.

"Ne mogu unaprijed da komentarišem. Kad budem imao sadržaj toga o čemu ćemo razgovarati, moći ću javno da govorim o tome“, kazao je Špirić.

Dobro je, dodao je, ako je OHR završio taj popis, „iako bi bilo dobro da su to uradile domaće institucije“.

"Nakon toga mislim da treba postići sporazum o raspodjeli imovine da bi se ispunilo onih 'pet plus dva' famoznih uslova za tranziciju OHR-a. To traži jedan širi politički dogovor. Što se tiče Vijeća ministara, na nama neće stajati. Dva puta sam pokušavao da u okviru Vijeća ministara dođem do odluke, da napravimo dakle inventuru one imovine koja je neophodna za ustavno funkcionisanje institucija vlasti BiH“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Nažalost, istaknuo je, nisam imao podršku bošnjačkog dijela ministara.

"Vidjećemo, ali naprosto moramo zagristi taj 'vrući krompir', dakle moramo da vidimo šta nam je neophodno da bismo mogli funkcionisati kao država u skladu s Ustavom. Ali gotovo je sigurno da one poruke koje dolaze iz OHR-a da će svi nivoi vlasti, dakle država, entiteti, lokalne zajednice morati imati svoju imovinu“, kazao je Špirić.