{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Treba ponovo predložiti zakon o državnoj himni"

F
24.12.2009. u 12:24
0
6
"Treba ponovo predložiti zakon o državnoj himni"
0
"Treba ponovo predložiti zakon o državnoj himni"
Foto: Sarajevo-x.com
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Hilmo Neimarlija uputio je danas predsjedavajućem Vijeća ministara Nikoli Špiriću i ministru pravde Bariši Čolaku preporuku za obnavljanje procedure predlaganja zakona o državnoj himni Bosne i Hercegovine.
Neimarlija je bio predsjednik Komisije za izbor teksta himne čiji tekst nije usvojen na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine u julu.

Neimarlija je u preporuci podsjetio na kompletnu proceduru, počevši od toga da je Vijeće ministara 4. juna utvrdilo zakonski prijedlog teksta državne himne i u formi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj himni BiH uputilo ga u Parlamentarnu skupštinu na usvajanje.

- Predstavnički dom je usvojio prijedlog zakona i Domu naroda predložio njegovo prihvatanje i razmatranje u drugom čitanju. U Domu naroda usvajanje je spriječeno glasovima delegata iz srpskog naroda. Odluku o odbijanju prijedloga zakona u klubu delegata srpskog naroda saopćila je Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda, a kao razlog neprihvatanja iznijela je, uz nepovoljan lični doživljaj predloženog teksta himne, mišljenje da je u ovom trenutku bespredmetno govoriti o himni kad se ne mogu dogovoriti rješenja kojima se određuje kako će BiH izgledati za godinu dana, navodi između ostalog Neimarlija.

Kao delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i kao predsjednik Komisije za izbor teksta himne BiH preporučujem, dodaje on, ponovno stavljanje u proceduru Prijedloga zakona o tekstu državne himne.

- Formalni uvjeti za obnavljanje procedure već su se stekli i za ponovno skupštinsko razmatranje prijedloga zakona nema nijedne formalne ili materijalne smetnje. Postoje samo razlozi za njegovo prihvatanje, navodi Neimarlija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: