{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Treba ponovo predložiti zakon o državnoj himni"

F
24.12.2009. u 12:24
0
6
"Treba ponovo predložiti zakon o državnoj himni"
0
"Treba ponovo predložiti zakon o državnoj himni"
Foto: Sarajevo-x.com
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Hilmo Neimarlija uputio je danas predsjedavajućem Vijeća ministara Nikoli Špiriću i ministru pravde Bariši Čolaku preporuku za obnavljanje procedure predlaganja zakona o državnoj himni Bosne i Hercegovine.
Neimarlija je bio predsjednik Komisije za izbor teksta himne čiji tekst nije usvojen na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine u julu.

Neimarlija je u preporuci podsjetio na kompletnu proceduru, počevši od toga da je Vijeće ministara 4. juna utvrdilo zakonski prijedlog teksta državne himne i u formi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj himni BiH uputilo ga u Parlamentarnu skupštinu na usvajanje.

- Predstavnički dom je usvojio prijedlog zakona i Domu naroda predložio njegovo prihvatanje i razmatranje u drugom čitanju. U Domu naroda usvajanje je spriječeno glasovima delegata iz srpskog naroda. Odluku o odbijanju prijedloga zakona u klubu delegata srpskog naroda saopćila je Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda, a kao razlog neprihvatanja iznijela je, uz nepovoljan lični doživljaj predloženog teksta himne, mišljenje da je u ovom trenutku bespredmetno govoriti o himni kad se ne mogu dogovoriti rješenja kojima se određuje kako će BiH izgledati za godinu dana, navodi između ostalog Neimarlija.

Kao delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i kao predsjednik Komisije za izbor teksta himne BiH preporučujem, dodaje on, ponovno stavljanje u proceduru Prijedloga zakona o tekstu državne himne.

- Formalni uvjeti za obnavljanje procedure već su se stekli i za ponovno skupštinsko razmatranje prijedloga zakona nema nijedne formalne ili materijalne smetnje. Postoje samo razlozi za njegovo prihvatanje, navodi Neimarlija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: