{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Do kada će nam himna biti nijema?

S
20.3.2010. u 14:01
0
66
Do kada će nam himna biti nijema?
0
Do kada će nam himna biti nijema?
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Udruženje CIVITAS u okviru programa "Projekt građanin"/"Ja građanin" organiziralo je danas ispred sarajevske Katedrale potpisivanje peticije za uvođenje teksta himne države Bosne i Hercegovine.
"Iako je za tekst himne bilo raspisano nekoliko konkursa niti jedan nije prošao, jer političari u BiH nisu u stanju usvojiti tekst koji je podoban za sva tri konstitutivna naroda", kazala je Feni u ime Udruženja CIVITAS, Ina Đurđević.

Izrazili su nadu da će uspjeti pokrenuti makar priču u vezi s tim, jer dosad nije ništa urađeno o tom pitanju.

(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)

U februaru ove godine napunila se godina dana otkako je Vijeće ministara BiH usvojilo prijedlog teksta državne himne koji nije dobio podršku u Parlamentu BiH. Tekst još neprihvaćene himne zajednički potpisuju autor muzike za sadašnju himnu Dušan Šestić i tekstopisac Benjamin Isović. Komisija za izbor himne uspjela se dogovoriti i na ime tog dogovaranja keširati 63 hiljade maraka! Rad komisije koštao je 33.000 KM, dok je nagradni fond autorima 30.000 KM.

Čitava stvar u Parlamentu, pored brojnih peripetija, zapela je i zbog toga što se u verziji himne među prirodnim ljepotama BiH nije spominjao komadić mora. U čitavu lakrdiju oko himne umiješala se i priča o tome da je muzika za himnu pokradena iz muzičke teme za film "Animal House" iz 1978. godine koja zaista slično zvuči. Kakva je situacija u zemlji, nismo daleko od toga da nam buduća himna o kojoj se više i ne govori, ponese upravo taj naslov...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: