|

Treba li se dogoditi tragedija da nadležni konačno saniraju most u Halilovićima

Treba li se dogoditi tragedija da nadležni konačno saniraju most u Halilovićima
327
Klix.ba
13.4.2019. u 14:08
75
komentara
327

dijeljenja
Prvi put o ozbiljnim oštećenjima mosta u sarajevskom naselju Halilovići pisali smo krajem decembra prošle godine. Mjesec dana poslije dio mosta se srušio. Danas, tri mjeseca nakon toga, most je i dalje u istom stanju, a preko njega se redovno odvija saobraćaj što je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba.
Preko malog mosta na području Općine Novi Grad svakodnevno prođu stotine, a možda i hiljade, automobila i kamiona. Most godinama nije rekonstruisan niti održavan što je, kao što se moglo i očekivati, dovelo do urušavanja ograde i dijela mosta.

Foto: H. M./Klix.ba Foto: H. M./Klix.ba


Krajem decembra prošle godine naš portal je izvještavao o pukotini koja je nastala duž desne strane mosta i rupi promjera blizu 30 centimetara na samom mostu. Tada su za Klix.ba nezvanično iz Direkcije za puteve KS kazali da će započeti rekonstrukciju.

Foto: H. M./Klix.ba Foto: H. M./Klix.ba


Trebalo je manje od mjesec dana da se sruši dio mosta. Metalna ograda i dio mosta su završili u rijeci, a i tada se nalazila spomenuta rupa promjera 30 centimetara. Prilikom obrušavanja došlo je do ugrožavanja plinskih cijevi i drugih instalacija.

Foto: H. M./Klix.ba Foto: H. M./Klix.ba


Nadležni su se tog 21. januara 2019. godine odlučili za žutu traku kao upozorenje vozačima i pješacima te privremenu zabranu saobraćaja jednom trakom. Sve je potrajalo kratko, a saobraćaj se normalizovao i nastavio za automobile i velike kamione koji svakodnevno idu prema ili odlaze sa Carinskog terminala.

Foto: H. M./Klix.ba Foto: H. M./Klix.ba


Početkom marta zatekli smo istu situaciju s obzirom da nisu poduzete nikakve adekvatne mjere sanacije odavno oštećenog mosta. Danas situacija je identična - metalna ograda u rijeci, kao i signalizacija.

Foto: H. M./Klix.ba Foto: H. M./Klix.ba


U nadi da će se što prije početi s radovima kako bi vozači bili bezbjedni, postavlja se logično pitanje da li je potrebno da se dogodi tragedija, što je za očekivati svakodnevno s obzirom na dotrajalost mosta i teret koji se preko njega prevozi, pa da nadležni reaguju ili će se ipak djelovati preventivno na radost svih stanovnika Sarajeva.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...