Objava na proljeće
32

Treba li bh. pravosuđe ponovo strahovati od izvještaja britanske sutkinje Joanne Korner?

A. D.
Kavalec, Korner i Field
Kavalec, Korner i Field
Britanska sutkinja Joanna Korner okončala je danas posjetu Bosni i Hercegovini. Cilj posjete bio je procjena nivoa provedbe preporuka predstavljenih u njenom Izvještaju o procesuiranju ratnih zločina na državnom nivou u BiH, objavljenom u junu 2016. godine.

Sutkinja Korner se, ovim povodom, sastala sa najvišim pravosudnim zvaničnicima na državnom nivou i obavila razgovore sa relevantnim akterima iz oblasti pravosuđa. Najnoviji izvještaj sutkinje Korner bit će objavljen u proljeće 2020. godine.

"Drago nam je što ponovo imamo priliku biti domaćini sutkinji Korner i pomoći joj u procjeni stanja u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina na državnom nivou u Bosni i Hercegovini“, istakla je ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

"Nadamo se da se djelovalo u skladu sa preporukama predstavljenim u ranijem izvještaju i da će novi izvještaj sutkinje Korner pomoći pravosudnim institucijama u daljem unapređenju rada u procesuiranju predmeta ratnih zločina“, dodala je Kavalec.

Podsjetimo, u izvještaju iz 2016. godine sutkinja Korner je iznijela niz primjedbi na način rada Tužilaštva BiH, te je zaključila da je neophodno izvršiti pregled i kontrolu optužnica koje podižu državni tužioci i da je potrebno prestati s praksom podizanja optužnica zbog "ispunjenja norme", ili zbog pritisaka medija ili grupa žrtava.

Analiza rada Tužilaštva BiH u slučajevima procesuiranja ratnih zločina, koja je tada prezentirana na konferenciji Misije OSCE-a, izazvala je nezapamćeno oštru reakciju Državnog tužilaštva, čiji je glasnogovornik Boris Grubešić iznio teške optužbe na račun ambasadora Jonathana Moorea.

Korner je u izvještaju navela da je tadašnji glavni tužilac Goran Salihović izjavio da lično pregleda sve optužnice prije njihovog podizanja i dodaje da takvi poslovi ne bi trebali biti obuhvaćeni djelokrugom rada glavnog tužioca što je potvrdila i njegova zamjenica u tom periodu Gordana Tadić, a koja je u međuvremenu postala glavna tužiteljica.

"Odgovornost glavnog tužioca ne bi trebalo da obuhvata svakodnevno upravljanje radom na predmetima", navedeno je u izvještaju Kornerove.

Salihović je kao netačan odbacio izvještaj Joanne Korner, a negirao je krivicu i po optužbama u kasnije pokrenutom disciplinskom postupku.