Zaključak sa sjednice
3

Traži se mišljenje VSTV-a: Dva tužioca i jedan sudija ne mogu biti članovi Nezavisnog odbora FBiH

Piše: A. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nezavisni odbor Parlamenta FBiH zatražio je mišljenje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u vezi sa stupanjem na snagu kodeksa VSTV-a prema kojem tri njihova člana više ne mogu biti u sastavu ovog odbora.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Sead Bardak kazao je za Klix.ba da je to zaključeno na današnjoj sjednici te da će nakon dobijanja mišljenja VSTV-a poduzeti dalje korake.

Riječ je o tužiocima Mirku Miličeviću i Zdenku Kovaču te sudiji Branimiru Orašaninu.

Naime, kodeks VSTV-a propisuje da nosioci pravosudnih funkcija ne mogu biti članovi organizacija koje su povezane s agencijama za provođenje zakona, uključujući odbore i komisije za izbor i imenovanje, te odbore za razrješenje policijskih rukovodilaca.

Bardak nam je potvrdio i da je Nezavisni odbor zvanično zaprimio ostavku Dragana Lukača na poziciji direktora FUP-a. On će prestati obnašati ovu funkciju 28. januara.

Inače, Nezavisni odbor je trenutno u procesu odabira novog direktora FUP nakon što se na ovu poziciju prijavilo osam kandidata.

Nakon novonastale situacije oko kodeksa VSTV-a, morat će se pristupiti izboru novih članova Nezavisnog odbora čime će izbor direktora FUP-a biti prolongiran.