Uprava Željeznica FBiH
0

Traži se hitna uspostava željezničkog prometa

FENA
Polazeći od složene situacije nastale obustavom željezničkog prijevoza u Federaciji BiH, kao i od činjenice da je isplaćena jedna zaostala plaća uposlenima u preduzeću Željeznice FBiH, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Nadzorni odbor i uprava tog preduzeća zatražili su hitnu normalizaciju željezničkog saobraćaja radi kontinuiteta poslovanja, provođenja aktivnosti za urednu isplatu plaća željezničarima te radi sprječavanja daljnjih šteta komitentima i putnicima.

Između ostalog je zatraženo da sindikati preuzmu društvenu odgovornost za djelovanje svojih članova.

To je saopćeno iz informativne službe preduzeća Željeznice FBiH čiji su članovi uprave i Nadzornog odbora, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, razgovarali jučer u Sarajevu s predstavnicima ovog ministarstva i svih sindikata u preduzeću.

Povod za sastanak je bilo aktuelno stanje u preduzeću nastalo nakon što su nezadovoljni željezničari obustavili saobraćaj na prugama Federacije BiH. Analizirane su štete i mogućnosti za isplatu njihovih plaća te mogućnosti za finansijsku konsolidaciju preduzeća.