Delegacija EU
0

Traženje partnera za programe prekogranične saradnje Srbije i BiH

FENA
Granični prelaz Doljani (Foto: Sarajevo-x.com)
Granični prelaz Doljani (Foto: Sarajevo-x.com)
Delegacije Evropske unije u BiH i Republici Srbiji, Zajednički tehnički sekretarijati Programa prekogranične saradnje Srbija - BiH i Programa prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora, potpisat će u nedjelju u Srbiji ugovor s korisnicima pretpristupnih fondova EU-a.

Riječ je o fondovima iz Prvog poziva za podnošenje prijedloga projekata, a ugovor će biti potpisan uz podršku Ureda za evropske integracije Republike Srbije, Direkcije za evropske integracije BiH i Ministarstva za evropske integracije Crne Gore.

Ujedno bit će organiziran i Forum za traženje partnera u okviru dva programa prekogranične saradnje: Srbija – BiH i Srbija – Crna Gora.

Skupovi će biti održani u hotelu "Palisad" na Zlatiboru, a učestvovat će, između ostalih, Božidar Đelić, potpredsjednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj, Republika Srbija, ambasador Vensan Dežer – šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Boris Larochevitch – otpravnik poslova, Delegacija EU-a u BiH, Nevenka Savić – direktorica Direkcije za evropske integracije, BiH, Vanja Grgurović, pomoćnik ministra, Ministarstvo za evropske integracije, Crna Gora, itd.

Programe prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora i Srbija – BiH finansira EU u ukupnoj vrijednosti 5,2 miliona eura.

Broj podnesenih projektnih prijedloga za Program Srbija – BiH je 74 za 3.240.000 eura raspoloživih sredstava, a za Program Srbija – Crna Gora 57 za 1.980.000 eura raspoloživih sredstava.

Po završetku procesa ocjenjivanja podnesenih prijedloga projekata, delegacije EU-a svih zemalja učesnica u programima potpisuju ugovore o bespovratnoj pomoći sa korisnicima čiji su prijedlozi projekata ocjenjeni najvišim ocjenama.

U okviru Programa Srbija – Crna Gora bit će ugovoreno 13, a što se tiče Programa Srbija – BiH 17 projekata, saopćeno je iz Zajedničkog tehničkog sekretarijata za Program prekogranične saradnje Srbija – BiH.