Cerić i Hromić uputili pismo UN-u
33

Traže sankcioniranje odgovornih za "Marš na Drini" u UN-u

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić i potpredsjednik Haris Hromić danas su uputili pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu povodom izvođenja "Marša na Drinu" u Generalnoj skupštini UN-a, po nalogu Vuka Jeremića.

U pismu se ističe da se može dogoditi da pojedinačno pamćenje bude krhko i selektivno, ali da institucije poput Ujedinjenih nacija nemaju pravo na tu komociju.

Dalje je navedeno da bez obzira na porijeklo te pjesme, i bez obzira na to koje emocije ona izaziva u srpskom narodu, a s obzirom na mjesto i izbor pjesme ukaljane nedavnim historijskim zloupotrebama, taj izbor mjesta i pjesme, zajedno, duboko su uvredljivi i pogrešni.

U pismu je pohvaljeno priznanje ureda generalnog sekretara UN-a da je izvođenje te pjesme bila žalosna greška.

"Znajući da je Srebrenica u samom srcu doline rijeke Drine, i znajući da ste vi nedavno posjetili Memorijal posvećen žrtvama genocida u Potočarima kod Srebrenice, čini nam se da je svaki daljnji argument nepotreban", navedeno je u pismu.

Ipak, Cerić i Hromić tvrde da nakon pažljive analize elemenata tog incidenta nema nikakve sumnje da je greška u potpunosti na uredu Vuka Jeremića, s obzirom na činjenicu da je namjera tog zlosretnog koncerta bila slavljenje predsjedavanja Srbije Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

"S obzirom na inherentno znanje o institucionalnoj historiji Ujedinjenih nacija, te imajući na umu visoki nivo upućenosti strana koje su bile uključene u pripremu te priredbe, njen ishod ne može jednostavno biti kvalificiran kao nenamjerna posljedica događaja iza kojeg su stajale dobre namjere", navedeno je.

Ocijenjeno je neprihvatljivim da suprotstavljene snage nastavljaju djelovati na samom vrhu sistema upravljanja Ujedinjenih nacija, "dok mi nastavljamo obnavljati i ponovno graditi multietničko društvo u dolini rijeke Drine".

"Vjerujemo da ćete Vi u potpunosti istražiti i dokumentirati ovaj događaj, sankcionirati odgovorne za ovu tešku uvredu i uspostaviti mehanizme kojim će se spriječiti budući incidenti koji vrijeđaju i nanose emocionalni bol žrtvama genocida tokom službenih ceremonija Ujedinjenih nacija", navedeno je između ostalog, u pismu predsjednika i potpredsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa upućenog generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu.