Zenica
0

Traže odgovornost za ubistvo oftalmologa

FENA
Zenica
Zenica
Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost Zeničko-dobojskog kantona zatražilo je danas od pravosudnih organa BiH da istraže, utvrde odgovornost, pronađu naredbodavce i izvršioce odvođenja, a potom i egzekucije zeničkog ljekara, dr. Veljka Sladojevića sredinom 1993. godine.

"Saznanje o pronalasku posmrtnih ostataka dr. Sladojevića, uglednog zeničkog oftalmologa, kojeg su uniformisane osobe odvele u nepoznatom pravcu, SGV-PZR ZDK-a smatra isključivom zaslugom njegove porodice koja je tokom 17 godina najčešće bila usamljena, bez adekvatne podrške civilnih i vojnih vlasti. SGV- PZR na svim nivoima organizovanja, od svog osnivanja, 1994. godine isticao je primjer odvođenja dr. Veljka Sladojevića, kao uznemirujući za grad Zenicu, posebno za građane srpske nacionalnosti, koji su svoju sudbinu vezali za Zenicu i državu BiH, kao svoj jedini izbor", stoji u saopćenju Srpskog građanskog društva - Pokret za ravnopravnjost ZDK-a.

Iz ove organizacije podsjećaju da su više puta od nadležnih policijskih institucija tražili informacije o ovom slučaju.

"Dokazana činjenica da je likvidacija dr. Sladojevića izvršena samo nekoliko dana poslije odvođenja te da je ovaj slučaj prijavljen u policijsku stanicu u Travniku, dovodi u pitanje vjerodostojnost informacija i profesionalnost Centra službi bezbjednosti (CSB) i MUP-a, u tom vremenu", stoji u ovom saopćenju.