{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedočenja o zločinima u Sanskom Mostu

F
25.10.2010. u 18:12
0
0
Svjedočenja o zločinima u Sanskom Mostu
0
Svjedočenja o zločinima u Sanskom Mostu
Bihać
Na suđenju za zločine u Sanskom Mostu, pred Kantonalnim sudom u Bihaću, optužba je saslušala sedam svjedokinja koje su govorile o stradanju svojih najmilijih na ovom području.
U nastavku suđenja Lazaru Ristiću, Petru Arseniću i Predragu Deviću, optuženima za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Sanski Most, Mufida Seferović, Subha Zulić, Zenida Benić, Mediha Krupić, Amra Sefić, Dursuma Velić i Medisa Benić su ispričale kako su njihovi članovi porodice stradali na radnoj obavezi.

Svjedokinje su kazale da je Vojska Republike Srpske (VRS) sve muškarce odvela na "radnu obavezu“, a da su od sredine septembra 1995. godine bili u logoru Sanakerm, dok su žene i djeca "prisilno iseljene iz sela“ i konvojem upućene u Zenicu, Kakanj i Travnik.

"Srpska vojska je 20. septembra 1995. godine došla u selo i sve sposobne muškarce odvela u Sanakerm. (...) Suprugu sam nosila hranu sve do 6. oktobra, tada sam ga zadnji put vidjela. Pitao je za djecu i rekao da ih vodim prvim konvojem, a s njim šta bude. Idućeg dana su nas otjerali za Travnik gdje smo bili do februara 1996. godine“, ispričala je Dursuma Velić, supruga ubijenog Sabita Velića.

Prema navodima optužnice Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, Ristić, Arsenić i Dević su 10. oktobra 1995. godine u mjestu Kruhari (općina Sanski Most), zaustavili petoricu vojnika VRS i 15 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se vraćali sa radne obaveze, te uz prijetnju oružjem preuzeli civile, i odveli ih „na jednu njivu“, natjerali da legnu na zemlju i ubili ih.

"Kada smo se vratili raspitivala sam se, ali niko nije znao šta se desilo sa mojim suprugom. Godinu dana poslije iz policije smo dobili poziv i pokazali su nam slike. Vojska je našla ubijene muškarce, a nisu znali ko su, pa su ih slikali. Odmah sam prepoznala svog supruga“, dodala je Velić.

Slično je i svjedočenje Mufide Seferović, kojoj su ubijena braća Jahija i Smail.

"Na televiziji sam čula da je ubijen radni vod i tada sam znala da su tu i moja braća. Osjetila sam to… Kasnije, 1997. godine, prepoznala sam ih na slikama koje su nam u MUP-u pokazali“, ispričala je Seferović, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. novembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: