{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedočenja o zločinima u Sanskom Mostu

F
25.10.2010. u 18:12
0
0
Svjedočenja o zločinima u Sanskom Mostu
0
Svjedočenja o zločinima u Sanskom Mostu
Bihać
Na suđenju za zločine u Sanskom Mostu, pred Kantonalnim sudom u Bihaću, optužba je saslušala sedam svjedokinja koje su govorile o stradanju svojih najmilijih na ovom području.
U nastavku suđenja Lazaru Ristiću, Petru Arseniću i Predragu Deviću, optuženima za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Sanski Most, Mufida Seferović, Subha Zulić, Zenida Benić, Mediha Krupić, Amra Sefić, Dursuma Velić i Medisa Benić su ispričale kako su njihovi članovi porodice stradali na radnoj obavezi.

Svjedokinje su kazale da je Vojska Republike Srpske (VRS) sve muškarce odvela na "radnu obavezu“, a da su od sredine septembra 1995. godine bili u logoru Sanakerm, dok su žene i djeca "prisilno iseljene iz sela“ i konvojem upućene u Zenicu, Kakanj i Travnik.

"Srpska vojska je 20. septembra 1995. godine došla u selo i sve sposobne muškarce odvela u Sanakerm. (...) Suprugu sam nosila hranu sve do 6. oktobra, tada sam ga zadnji put vidjela. Pitao je za djecu i rekao da ih vodim prvim konvojem, a s njim šta bude. Idućeg dana su nas otjerali za Travnik gdje smo bili do februara 1996. godine“, ispričala je Dursuma Velić, supruga ubijenog Sabita Velića.

Prema navodima optužnice Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, Ristić, Arsenić i Dević su 10. oktobra 1995. godine u mjestu Kruhari (općina Sanski Most), zaustavili petoricu vojnika VRS i 15 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se vraćali sa radne obaveze, te uz prijetnju oružjem preuzeli civile, i odveli ih „na jednu njivu“, natjerali da legnu na zemlju i ubili ih.

"Kada smo se vratili raspitivala sam se, ali niko nije znao šta se desilo sa mojim suprugom. Godinu dana poslije iz policije smo dobili poziv i pokazali su nam slike. Vojska je našla ubijene muškarce, a nisu znali ko su, pa su ih slikali. Odmah sam prepoznala svog supruga“, dodala je Velić.

Slično je i svjedočenje Mufide Seferović, kojoj su ubijena braća Jahija i Smail.

"Na televiziji sam čula da je ubijen radni vod i tada sam znala da su tu i moja braća. Osjetila sam to… Kasnije, 1997. godine, prepoznala sam ih na slikama koje su nam u MUP-u pokazali“, ispričala je Seferović, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. novembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: