BiH
0

Travnik: Razgovor o izgradnji centra za reciklažu otpada

FENA
O iznalaženju dugoročnog rješenja za odlaganje i upravljanje čvrstim otpadom u Srednjobosanskom kantonu (SBK) i mogućnosti izgradnje centra za reciklažu otpada, razgovarali su danas u Travniku predstavnici lokalnih komunalnih preduzeća, općina, nevladinih organizacija i parlamentaraca sa različitih nivoa vlasti.

Tridesetak učesnika okruglog stola u raspravi je apeliralo na zajednički rad i dijalog zainteresiranih općina u rješavanju ovog problema. Istaknuta je potreba i značajnijeg učešća kantonalnih vlasti, kao i hitnog formiranja kantonalnog ekološkog fonda, saopćila je nevladina organizacija Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

Posebno je naglašena potreba iznalaženja pravih načina iskorišćavanja međunarodnih finansijskih fondova radi realiziranja ove ideje.

Iskustva s postrojenjem za reciklažu otpada u njemačkom gradu Lajpcigu predstavio je poslanik u parlamentu njemačke pokrajine Saksonije Michael Weichert.

Skup je organizirao Centar za promociju civilnog društva u saradnji s Centrom za edukaciju mladih iz Travnika, uredom Gradskog partnerstva Lajpcig-Travnik te USAID-ovim Projektom jačanja parlamenta u BiH.