{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trasa puta Sarajevo-Beograd preko Goražda i Vardišta prilika za ispravljanje historijskih nepravdi

14.11.2017. u 20:55
62
76
Trasa puta Sarajevo-Beograd preko Goražda i Vardišta prilika za ispravljanje historijskih nepravdi
62
O cestovnom povezivanju Sarajeva sa Beogradom govorilo se na sastanku predstavnika šire regije koji su organizirali gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i premijer BPK Goražde Emir Oković. Trasa autoputa Beograd-Sarajevo mora uključiti ovaj prostor jednoglasni su učesnici sastanka u gradu na Drini koji su poručili da je ovo prilika za ispravljanje historijskih nepravdi prema stanovnicima ovog područja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Vlastima u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i BiH upućena je poruka da je ova regija suočena sa značajnim problemom odsustva ključnih infrastrukturnih projekata što utiče na nepovoljnu demografsku situaciju i zaostatak u razvoju u odnosu na druge sredine te da autoput Sarajevo-Beograd kroz ovu regiju može omogućiti njen dalji razvoj i dobrobit svih građana. Učesnici sastanka zatražili su da se odmah pristupi izradi studija i projektne dokumentacije te da svi predstavnici građana poduzmu aktivnosti u tom smislu.

"Danas smo bili u prilici da čujemo različite stavove i argumente za koje smatramo da su svi relevantni i jako bitni u donošenju buduće odluke. U principu, ono što su zaključci jeste prije svega sugeriranje na ukupno stanje u regionu. Stiče se dojam da je ova regija zapostavljena kada su u pitanju infrastrukturni projekti na ovom području što podrazumijeva da trasa Sarajevo-Beograd mora uključiti ovaj prostor", kazao je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Članovi delegacije iz Sandžaka te predstavnici Zlatiborskog okruga prezentirali su u tom smislu i prednosti koje bi mogle trasu puta opredijeliti u ovom pravcu. Kako je istakao Muamer Zukorlić, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije riječ je o prostoru koji se nalazi na najpovoljnijoj liniji prema koridoru 11 čime se uvažavaju ekonomski, saobraćajni i svi drugi principi. Zukorlić je stava da bi se na taj način dokinula i historijska nepravda zapostavljanja ovih prostora što je počelo ukidanjem pruge i strateških komunikacija od Sarajeva ka Istoku. On je pozvao vlasti u Sarajevu da odbace argumente kojima se pravda trasa preko Tuzle jer su, kako tvrdi, paradoksalni.

''Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas u ulozi narodnog poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srbije ovdje u Goraždu imao priliku da sudjelujem na skupu koji je okupio veoma važne političke i ostale društvene faktore sa područja Podrinja, Zlatiborskog okruga, ali i područja Sandžaka, gdje smo postigli konsenzus oko nužnosti da autoput Sarajevo-Beograd prođe ovim prostorom, najpovoljnijom linijom prema koridoru 11 čime se uvažavaju ekonomski i svi drugi momenti koji bi opravdali prije svega mogućnost, ali i potrebu izgrade pomenutog autoputa, a i ukinula bi se historijska nepravda zapostavljanja ovih prostora prije svega kroz saobraćaj", kazao je Zukorlić.

Sulejman Ugljanin, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog Vijeća Srbije, kazao je da se sa ovog skupa šalje poruka prema Ankari, Sarajevu i Beogradu da uvaže želju stanovnika ovoga nedovoljno razvijenog područja.

"Jer je najbolja ruta autoputa Sarajevo-Goražde-Višegrad-Kotorman veza sa autoputem 11. Time bi ovi ljudi imali bolji život i razvoj ovih područja. Lično ću se založiti da se kod trilaterale podrži ova varijanta, a nadam se da će je i Sarajevo prihvatiti", poručio je Ugljanin.

Nemanja Nešić, zamjenik gradonačelnika Užica, potvrdio je zainteresovanost Užica za izgradnjom koridora koji je od strateške važnosti za opstanak cijele regije i njen dalji ekonomski prosperitet.

"Ono što ja mogu da kažem u ime Grada Užica i kao neko ko dolazi iz susjedne države a to je da je za nas veoma značajno u ovom momentu ključni argument u kojem je potpuna opredijeljenost i stav kako Vlade Republike Srbije tako i predsjednika Aleksandra Vučića da sa strane Republike Srbije povezujuća tačka se nalazi u Kotromanu i da će Srbija graditi put koji će spajati koridor 11 što podrazumijeva automatski da sa naše strane imamo potpunu posvećenost i odlučnost da gradimo vezu na relaciji Beograd-Sarajevo našom trasom koja je nama naravno u interesu", kazao je Nešić.

U Goraždu se danas, iako pozvani nisu pojavili predstavnici entitetskih vlada.

''Žao mi je što nije bilo predstavnika viših nivoa iz Federacije i države BiH što pokazuje da se politika mnogo umiješala kada je u pitanju ova tema, a realnost i činjenice trebaju biti ispred svega. Mi smo danas donijeli zaključke koji će biti proslijeđeni na sve odgovarajuće adrese i jako mi je drago što smo svi bili složni i jednoglasni i evo šanse sada Sarajevu, Banja Luci i Beogradu da isprave grešku prema Podrinju, Sandžaku kao i dijelovima tromeđe Crne Gore, Srbije i BiH", kazao Ramović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: