Akcija kod sarajevske Katedrale
0

Transplantacija organa sve neophodnija pacijentima

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Donorska mreža Kantona Sarajevo i Udruženje hroničnih bubrežnih bolesnika Kantona Sarajevo danas su, organiziranjem zajedničke akcije ispred sarajevske Katedrale, obilježili Evropski dan donacije i transplantacije.

Akcija se sastojala od pružanja informacija o doniranju organa svim zainteresiranim građanima, a aktivisti su omogućili i potpisivanje donorskih kartica na licu mjesta. Predsjednica Donorske mreže KS-a prof.dr. Halima Resić je u izjavi za Agenciju Fena istakla značaj doniranja organa.

"Cilj ove akcije kao i svih naših aktivnosti je da podignemo svijest građana o doniranju organa. Trenutno, na području KS, imamo oko 9.000 osoba koje su donori i nadamo se da će taj broj i dalje rasti", kazala je Resić.

Porazna je činjenica da u Evropskoj uniji čekajući transplantaciju svakog dana umre 12 ljudi.

"Isto tako, porazna je činjenica da su ove godine u BiH izvedene samo dvije kadaverične transplantacije imajući u vidu koliko osoba čeka na transplantaciju kao i činjenicu da mi u BiH imamo i mogućnosti i stručnosti da uradimo puno više", rekla je Resić.

Potreba za transplantiranjem organa se svake godine povećava, a što rezultira stalnim povećanjem liste čekanja. U Zemljama EU u ovom trenutku transplantaciju čeka oko 61.000 pacijenata.

U BiH je u 2011. bilo oko 2.800 pacijenata na dijalizi, a od tog broja oko 700 njih su kandidati za kadaveričnu transplantaciju bubrega.