{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Transparency International uputio krivične prijave protiv Milorada Dodika

26.9.2018. u 14:01
173
83
Transparency International uputio krivične prijave protiv Milorada Dodika
173
Transparency International uputio krivične prijave protiv Milorada Dodika
Foto: H. M./Klix.ba
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BIH) uputio je krivične prijave Tužilaštvu BiH, i okružnim tužilaštvima u Banjoj Luci, Bijeljini i Trebinju, protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
To je učinjeno, kako se tvrdi, zbog izjava koje iznio u nastupima i na stranačkim skupovima u prethodnom periodu, a u kojima su iznesene prijetnje penzionerima, zdravstvenim radnicima, radnicima RiTE Gacko i drugim segmentima populacije, s ciljem uticaja na birače i pridobijanja podrške na izborima.

"U izjavama gospodina Dodika sa javnih skupova održanih u Ugljeviku, Banjoj Luci i Gackom, u periodu od 18. do 22. septembra postoje elementi krivičnih djela definisanih Krivičnim zakonikom RS, koja se odnose na prinudu, povredu ravnopravnosti građana, javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, podmićivanje pri izborima i glasanju, te povreda slobode opredjeljenja birača. Pored toga, član 151. Krivičnog zakona BiH, zabranjuje upotrebu sile, prijetnje, prinude, podmićivanja ili korištenje nečijeg teškog ekonomoskog stanja kako bi se uticalo na birače, te je stoga TI BiH, osim okružnim tužilaštvima koja su nadležna za krivična djela počinjena u Banjaluci, Gacku i Ugljeviku, podnio prijavu i Tužilaštvu BiH", kaže se iz TI BiH.

U saopćenju se kaže da je Dodik, oristeći uticaj koji ima kao predsjednik RS, na javnim skupovima je u prethodnom periodu prijetio penzionerima da će im biti oduzeta jednokratna pomoć ukoliko ne budu glasali za SNSD, te u isto vrijeme i konstatovao da je pomoć i isplaćena kako bi penzioneri mogli izaći na izbore i glasati za SNSD.

"Nastavljajući ovu praksu, na otvaranju UKC RS je izjavio i da zdravstveni radnici koji su iskazali podršku Miodragu Femiću, predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine RS, neće dobiti najavljeno povećanje plate. Još jedna direktna prijetnja upućena je radnicima RiTE Gacko, na predizbornom skupu SNSD-a u ovom gradu, da će dobiti otkaz svi oni koji budu glasali za SDS i Vukotu Govedaricu", tvrdi Transparency International.

Osim krivičnih prijava, TI BiH je uputio i prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH, zbog kšrenja Izbornog zakona, po članu 7.3 tačka 4., koji se odnosi na obećavanje novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobivanja podrške birača ili prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata.

"Uz sve upućene prijave, priloženi su i video snimci spornih izjava.
TI BiH poziva nadležne institucije da što prije postupe po prijavama zbog sve prisutnje prakse nosilaca funkcija da koriste svoj uticaj i prisustvo u javnosti da direktnim prijetnjama i obećanjem različitih vrsta koristi neprimjereno i nedozvoljeno utiču na volju birača i izvrše pritisak s ciljem uticaja na izbore", zaključuje se u saopćenju Transparency Internationala u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: