BiH
155

Tragom smrti dječaka Saliha: Igrališta u Sarajevu uskoro će biti u potpunosti opremljena i zaštićena

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na velikom broju dječijih igrališta u Kantonu Sarajevo (KS) trenutno je uklonjen pokretni mobilijar iz preventivnih razloga. Uskoro na snagu stupa uredba koja će garantovati nadležnosti za njihovo održavanje i opremanje, tako da bi sarajevski mališani trebali imati sigurna mjesta za igru.

Veliki broj građana izrazio je negodovanje trenutnim stanjem na dječijim igralištima u KS, jer je na većini igrališta uklonjen pokretni mobilijar. Ipak, nadležni objašnjavaju da za takvo stanje postoji opravdan razlog.

Nakon tragičnog događaja u naselju Dobrinja, koji se dogodio u jesen 2015. godine, gdje je dječak smrtno stradao kada je na njega pala konstrukcija gola, pokrenute su opsežne akcije kako bi se pitanje nadležnosti, upravljanja i održavanja dječijih igrališta u potpunosti regulisalo.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Elvir Resić u razgovoru za Klix.ba ističe kako je uredba o uređivanju i održavanju zelenih i rekreativnih površina u KS pri kraju i kako će uskoro sva igrališta biti u potpunosti opremljena.

"Na području općine Novi Grad uklonili smo golove i neke druge predmete jer su gotovo u kontinuitetu bili izloženi devastaciji neodgovornih pojedinaca. Koliko god da smo se trudili da opremimo ta igrališta, određeni broj pojedinaca konstantno je uništavao opremu i činio je nesigurnom za upotrebu. Zbog toga smo se odlučili da uklonimo sve ono što bi moglo izazvati eventualnu nesigurnost i da sačekamo donošenje uredbe koja će sve to jasno definisati", istakao je Resić u razgovoru za Klix.ba.

Nacrt te uredbe je završen i trenutno se nalazi u javnoj raspravi, nakon čega će kao prijedlog ići pred Vladu KS na njeno potvrđivanje. Uredbom je definisano da zelene površine i rekreativne površine, uključujući dječija igrališta, održava nadležno komunalno preduzeće Park.

"Općine će se obavezati da u skladu sa svojim mogućnostima opremaju igrališta, a za njihovo održavanje bit će nadležno komunalno preduzeće Park. U ovim okolnostima mi ne možemo opremati igrališta koja su nesigurna dok uredba ne stupi na snagu", naglasio je Resić.

Nacrtom je predviđeno da ispred svakog igrališta bude postavljen informativni pano s informacijama o namjeni igrališta, podacima o spravama i rekvizitima, nazivu pravne osobe koja održava igralište, kontaktom za prijavu neispravnih rekvizita i drugim informacijama.

O svim dječijim, ali i sportskim igralištima vodit će se evidencija u digitalnom Katastru javnih zelenih površina KS.

Ukoliko se nadležne institucije ne budu pridržavale preuzetih obaveza bit će kažnjene novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 5.000 KM. Fizičke osobe koje budu kršile propisane odredbe bit će kažnjene novčanom kaznom u iznosu od 500 do 1.500 KM.