BiH
201

Tradicionalna Zenička čimburijada: Zeničani otkrili recept savršenog čimbura

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zenička čimburijada svake godine okupi stotine Zeničana, ali i građana drugih bh. gradova koji dođu u Zenicu na zenički čimbur i dobro druženje. Iako se na vatrama i žaru mogu vidjeti ćevapi, kobasice ili janje, neizostavna je i tava za čimbur. Po mnogima recept za pravljenje ovog jela je bitan, dok je za neke bitan samo glavni sastojak, jaje.

Ekipa Klix.ba jutros je prošetala Kamberovića poljem i razgovarala sa najupornijima koji su uprkos lošim vremenskim uslovima na jutarnjem uranku zamutili i prva jaja. Zeničanin Hazim Selmanović prvi čimbur je napravio jutros oko pet sati.

"Ovdje smo od pet sati gdje smo još prije uranka bili i napravili prvi čimbur. Čimbur za nas predstavlja rođenje Zenice i godinama se pravio. Ovdje su nekada bile porodice, a sada izgleda kao teferić", kazao je Selmanović.

Selmanović već 20 godina na Kamberovića polju sa porodicom i prijateljima pravi čimbur.

"Čimbur se pravi tako što se izmute jaja, pripremi tava i miješa od minut do pet minuta uz kontrolu vatre", zaključio je Selmanović.

Uz Zeničku čimburijadu počinje i sezona raftinga, tako će se niz Bosnu i ove godine u svojim čamcima spustiti članovi Sportsko-rekreativnog kluba "Bosna". Član SRK "Bosna" Sanel Alihodžić u izjavi za Klix.ba je kazao kako se na Kamberovića polju okupljaju od 2008. godine, te da nakon tradicionalnog uranka i čimbura održe i regatu niz rijeku Bosnu. Pored toga, bio je zadužen i za pravljenje čimbura.

"Savršeni recept je od najstarijih Zeničana koji se prenosi sa koljena na koljeno. Prvo stavimo tabu na vatru te ubacimo malo ulja i maslac kako bi se propržio mladi luk. Jaja se izmješaju u posebnoj posudi, te se dodaju u tavu i miješaju sve vrijeme. Mora se paziti na jačinu vatre i vrijeme koje se čimbur peče da ne bi bio ni sirov, a ni prepečen", otkrio nam je Alihodžić.

Međutim, pored svih recepata za zenički čimbur, da bi bio savršen, danas su svi složni, potrebno ga je začiniti sa dobrim društvom i veselom atmosferom.