Livno
0

Tradicionalna livanjska maškarada u utorak

SRNA
Livno
Livno
Tradicionalna livanjska maškarada biće održana u utorak, 21. februara, na centralnom gradskom trgu u Livnu, potvrdio je organizator Turistička zajednica Livanjskog kantona, Podružnica Livno.

Direktorka Turističke zajednice Slava Jukić rekla je novinarima da se i ove godine, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, očekuje veliki broj učesnika u karnevalskoj povorci i zabavno-muzičkom programu.

Livanjska maškarada je parada maštovitosti, originalnosti i duhovitosti stotina maski, od najmlađih do onih srednje životne dobi i starijih, prožeta vatrometom boja i pitoresknim kostimima, čiji je cilj zabava, ali i ismijavanje i izrugivanje struktura aktuelne vlasti.

Za najbolje i najoriginalnije maske, kao i ranijih godina, predviđene su i novčane nagrade, prva 300, druga 200 i treća 100 maraka.

Prema katoličkom kalendaru, maškarada završava utorkom, uoči Čiste srijede - Pepelnice, koja označava početak četrdesetodnevnog korizmenog posta, koji je i duhovna priprema vjernika za najveći katolički praznik Uskrs.