Vješte ruke vrijedne Visočanke
0

Torte Elme Alijagić su prava umjetnička djela

Piše: A. Džaferović
Elma Alijagić
Elma Alijagić iz Visokog dokaz je da trud, rad i zalaganje začinjeni maštom i kreativnošću uvijek daju rezultate. Supruga i majka dvoje djece vještim rukama pravi torte koje podsjećaju na mala umjetnička djela i tako doprinosi svom kućnom budžetu.

Maštovita i vrijedna Visočanka je ljubiteljica prirode, druženja, fotografije, dobre knjige, sunca i mora. Sebe opisuje kao djevojčicu, djevojku i ženu.

"Djevojčica dok gledam crtiće i istražujem likove za nove maštovite torte, djevočica koja se igra najslađim materijalima, koja voli čokoladu i igru zvanu spravljanje šarenih torti i uveseljavanje lica svojih malih drugara i drugarica. Djevojka i nepopravljivi romantik koja vješto sprema romantična iznenađenja svojim najbližim, ali i nepoznatim ljudima i te me narudžbe posebno vesele. Žena, supruga, majka, ponosna na svoga dječaka Bakira i kćerkicu Nadžu, koja uživa status supruge već 13 godina", predstavlja se ova kreativna žena.

Torte je, kaže, počela praviti još kao srednjoškolka. Tada ukrašavanju nije pridavala previše pažnje. No, kada je ostala bez posla, a dječije rođendane je trebalo obilježiti na prikladan način, počela se posvećivati stvaranju slatkih delicija vrijednih divljenja.

Dječiji osmijeh i rečenica "Mama, ovo mi je najljepši poklon za rođendan", koje je dobijala za uloženi trud, jačali su njenu volju za radom, a ideje su se same nametale.

Rad nikoga nije izdao

"Kasnije sam počela poklanjati torte bliskim osobama za njihove rođendane. Za svakog sam pravila ono što sam znala da će ih obradovati i time poklanjala nešto najoriginalnije. I tada se počela rađati ideja o zarađivanju, koja nije bila moja, već ideja mojih dragih prijateljica. Ideju sam odbacivala izgovorom kako narod nema novca i kako mu nije do torti. Onda su upravo prijateljice počele naručivati torte, kako za svoju djecu, tako i za sebe. Objavljivala sam fotografije na Facebook profilu, a moji prijatelji su me obasipali komplimentima i time davali do znanja da ne trebam biti neodlučna i nesigurna. Iz toga se rodila ideja da napravim profil za svoje torte, čija je lista prijatelja popunjena za manje od godinu dana. To je bio moj prvi pravi marketinški potez", priča nam Elma.

Od pravljenja torti se, ističe, ne može živjeti, ali dodaje da rad nikada nikoga nije izdao. Brojne su prepreke na koje ova vedra i optimistična žena nailazi, od nedostatka uvjeta za rad do nemogućnosti nabavke potrebnog materijala u Bosni i Hercegovini.

"Sve radim sama i za pojedine torte mi treba i dva-tri dana za izradu. Možda, kada bih imala priliku proširiti posao, tada bi se moglo pričati o pristojnoj plati. Ovako sam kao nezaposlena žena uspjela doći do izvora zarade i na taj način doprinosim kućnom budžetu. Čini mi se da sam daleko od uspjeha i da ću ga teško postići zato što nemam uslova za rad. Bez obzira na to što imam dovoljan broj narudžbi, nemam dovoljno prostora za realizaciju istih, pa se samim tim i ne smatram uspješnom. Uspjeh bi bio da svojom zaradom mogu izdržavati porodicu, što mi trenutno djeluje nemoguće. Nadam se da ću nekad steći bolje uslove za rad, imati vlastitu radionicu i ne biti na birou", priča nam Elma.

Iza mukotrpnog rada kriju se osmijesi

U našoj zemlji se do materijala za njene kreacije dolazi teško, ili nikako, pa je primorana da se snalazi sama.

"Većinu materijala koji mi pomaže pri ukrašavanju torti sam naručila i dobila iz inozemstva, tačnije iz Saint Louisa (SAD). Imam tu sreću da je moja draga rodica i prijateljica Elma ponudila pomoć u nabavci materijala, te samim tim pomaže i u mom usavršavanju pri ukrašavanju torti", kaže Elma.

Elma pravi torte za sve prilike, od rođenja, odrastanja, različitih godišnjica pa do sklapanja brakova i romantičnih rođendana. Time, smatra, učestvuje u lijepoj strani života.

"Iza mog često mukotrpnog rada na posebnim kreacijama uvijek se kriju osmijesi, veselje, iznenađenje, jednostavno radost. Najslađi smijeh i radost mi je kada obradujem dijete, taj osmijeh nema cijenu, pa su zato moje torte s ljubavlju otišle i na adresu doma za napuštenu djecu i djecu sa posebnim potrebama. Učešće u humanitarnoj organizaciji mi je donijelo snagu i volju da budem istrajna u svakodnevnom traženju lijepe strane života", govori Alijagić.

Teško joj je izdvojiti jednu tortu koja joj je bila najzahtjevnija za napraviti, jer za svaku treba dosta truda i vremena.

Unikatne i torte za sve prilike

"Ne pravim standardne torte, već unikatne, tako da je izrada svake od njih zahtjevna na svoj način. Ne volim praviti kopije, čak ni svojih torti, ali kad neko insistira, onda napravim izuzetak. Sudeći prema komentarima dragih Facebook prijatelja, rekla bih da je torta kofer s eurima bila najveće iznenađenje za njih. Za mene je ona jedna od zahtjevnijih, zbog čega je zadovoljstvo nakon završenog posla bilo veće", priča naša sagovornica.

Teško je riječima opisati ono što Elma stvara svojim vještim rukama i zavidnom kreativnošću. Mali dio onoga što je izašlo iz njene kuhinje možete pogledati u fotogaleriji, a za kraj svim čitateljima portala Sarajevo-x.com, Elma poručuje:

"Nađite vremena za rad, to je cijena uspjeha, nađite vremena za prijateljstvo, to je put do sreće, nađite vremena za čitanje, to je vrelo mudrosti, nađite vremena za darivanje, dan je prekratak da bi bio sebičan, nađite vremena za igru, to je tajna vječne mladosti, nađite vremena za smijeh, to je melodija duše".

Više informacija o Elminim tortama možete naći na njenom Facebook profilu Torte s ljubavlju.