BiH
21

"Torba za budućnost" u Srebrenici: Školske torbe za sve prvačiće

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Roditelji srebreničkih prvačića ove godine se ne moraju brinuti za kupovinu školskih torbi za svoje mališane.

Naime, zahvaljujući Udruženju Futerbag - Torba za budućnost iz Austrije, koje uglavnom okuplja bh. građane koji žive i rade u Beču, svaki prvačić iz Srebrenice je dobio školsku torbu.

Volonteri su danas posjetili i prvačiće u školama u Kravici, Bratuncu, Potočarima i Skelanima, a tokom vikenda školske torbe su dobili mališani iz Tuzle, Zvornika, Snagova, Kula Grada, Diviča, Liplja i Čelopeka.

Futurebag je humanitarni projekt koji pruža direktnu podršku socijalno ugroženoj djeci u Bosni i Hercegovini. U okviru njihovih aktivnosti su i doniranje kompletno opremljene školske torbe na njihov prvi dan nastave.

Projekt vodi udruženje iz Beča u kojem djeluje mala grupa ljudi, koji rade volonterski. Prikupljaju sredstva kroz donacije i humanitarne manifestacije, kao što su koncerti, turniri u malom nogometu i aukcije.

Sva prikupljena sredstva se pri tome koriste isključivo za direktnu i transparentnu nabavku školske opreme. Sve prateće troškove projekta snose sami članovi udruženja ili sponzori.

Ovaj fond su podržali brojni volonteri i humanisti u Austriji. Akcija se završava 10. jula, kada će biti uručene torbe u osnovnim školama Semizovac i Kreševo. Ostatak torbi će biti podjeljen u toku augusta i na prvi dan nastave u septembru.