Ko je najljepši?
82

Toponimi u službi nacionalizma i politike: O Trebinje, biseru Hercegovine

S. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Priča o srpskom svojatanju Trebinja već danima se provlači kroz usputne komentare i poruke političara u BiH, ali i Srbiji. Insistiranjem na priči da je Trebinje srpski grad za vlast u entitetu Republika Srpska odličan je uvod u zagrijavanje birača za izbore, a naročito kad je nestalo konkretne priče o zapošljavanju i razvoju.
Sve je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prošle sedmice prilikom posjete Banjoj Luci. U političkom zanosu i "vjekovnom" obećanju da će se na jugu BiH (kako kaže Vučić RS-a) graditi aerodrom, na čemu su već dobijani izbori, usputno je "ispalio" kako je "Trebinje jedan od najljepših srpskih gradova".

Naivno se pravdao lider Srbije da je ta izjava zloupotrijebljena u političke svrhe. I jeste upotrijebljena, ali u korist SNSD-a prije svega. Dok se u odnosu prema Sarajevu razbacuje riječima da poštuje državno ustrojstvo BiH, teritorijalni integritet, multikulturalnost i sve ono što ova država jeste, u praksi je malo drugačije. Trebinje nije ništa drugo nego bh. biser koji su svojim utjecajem oblikovali svi. Čak je i apsurdno to dokazivati, naročito nakon etničkog čišćenja, rata i progona.

Milorad Dodik je prethodnih dana ohrabrio tu Vučićevu izjavu i nije dugo trebalo da u Trebinju osvane bilbord s dobrodošlicom u "najljepši srpski grad". Možda lokalne vlasti to posmatraju kao atraktivan turistički slogan, ali će prije biti da se radi o atraktivnom političkom, predizbornom sloganu.

SNSD je namirio svoje kadrove u institucijama države BiH, u kojim su i planirali. U institucijama iste one države koju lider te stranke Milorad Dodik negira. Tako SNSD ima svoje ljude na pozicijama direktora SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu), RAK-a (Regulatorna agencija za komunikacije), predsjedavajućeg Vijeća ministara, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i još niz drugih. Nakon kadroviranja stranci koja očekuje izbore ne preostaje ništa drugo nego da podgrijava nacionalne tenzije, naročito kada građanima ne može ponuditi konkretne projekte. Tako je i s Trebinjem kojem taj isti SNSD 15 godina obećava gradnju aerodroma. Sada ponovo ususret izborima imamo obećanja o gradnji aerodroma, ali ovaj put ih najavljuje Vučić, što bi, prema shvatanju vlasti u RS-u, valjda trebalo biti prihvaćeno kao ozbiljniji pristup. Ipak, stigla je i investicija u vidu izjave o Trebinju kao "sprskom gradu". Svjestan je Dodik da će na toj priči dobiti više glasova nego na samom aerodromu.

Na tu priču jučer se idealno uklopila inicijativa iz Beograda o promjeni naziva ulica u tom gradu. Vlasti Beograda, naime, ukidaju imena velikog broja ulica koje su nazvane po toponimima iz BiH, tako ukidaju Bosansku, a uskoro vjerovatno i Sarajevsku te Mostarsku ulicu. Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je kazao da ne žele nazive ulica po mjestima u kojima se "zatire sve što je srpsko".

Tako su toponimi idealno poslužili u službi jačanja nacionalizma, naročito u periodu kada osim usvajanja budžeta BiH nema druge teme na osnovu koje bi mogli "mobilizirati" glasače i zagrijati ih za izbore.