Nalog Vlade FBIH
0

Topli radijatori od danas i u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Vlada Federacije naložila je "BH Gasu" da tokom dana pusti gasni ventil prema "Sarajevogasu", a ovi dalje prema "Toplanama", te se danas poslijepodne očekuju topli radijatori u sarajevskim domovima, potvrdio je za Sarajevo-x.com Suad Zeljković, direktor KJKP "Toplane".

Podsjećamo, današnjem sastanku su prisustvovali ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić, direktor BH-Gasa Almir Bećarević, direktor Toplana Suad Zeljković i direktor Sarajevogasa Salih Selmanović.

Razgovarano je od nagomilanim dugovima koje "Toplane" imaju prema "Sarajevogasu", te "Sarajevogas" prema "BH gasu", što je bio razlog zašto grijanje nije uključeno jutros, iako su vremenske prilike u Sarajevu to zahtijevale.

Portparol "Sarajevogasa" Adis Salkić precizirao je da će grijanje biti uključeno oko 15 sati, kada se postigne odgovarajući nivo pritiska. Što se tiče izmirivanja dugova, dogovoreno je da se do kraja ovog mjeseca na račun "BH Gasa" uplati 7 miliona KM.

No, današnji sastanak, kako ga tumači Salkić, bio je samo gašenje požara. Nedostaje sistemsko rješavanje problema dugova ovih preduzeća.

"Vlada bi trebala da donese Zakon o konsolidaciji komunalnih preduzeća, gdje bi se napravio reprogram duga. 'Toplane' bi tako u narednih deset godina otplaćivale dug 'Sarajevogasu', a 'Sarajevogas' za tri godine izmirile bi svoje obaveze prema 'BH gasu'", kazao je Salkić za naš portal.

Posjećamo, dug "Sarajevogasa" prema "BH gasu" iznosi 17 miliona KM, dok dug koje "Toplane" imaju prema "Sarajevogasu" trenutno iznosi 56 miliona KM i svake godine raste za oko sedam miliona KM.

Na sastanku je također još jednom upućen apel građanima Kantona Sarajevo da redovno izmiruju svoje obaveze za potrešeni gas i grijanje, jer su sredstva prikupljena na ovaj način ključna u izmirenju nastalih dugovanja, ali i za nabavku novih kontigenata ovog energenta.