BH-Gas
0

'Rješenja nagomilanih dugova mogla bi biti bolna'

Sarajevo-x.com
Dug koji Sarajevogas ima prema BH-Gasu u toku zimskih mjeseci drastično se povećao, uprkos dogovorima sa odgovornim iz ove kompanije, "Toplana" i Vlade Kantona Sarajevo i kreiranom planu izmirenja ovih obaveza. Opskrbljivanje kupaca gasa ovim energentom može biti ugroženo, posebno ukoliko izostane subvencija od strane Kantona Sarajevo prema komunalnim javnim preduzećima, poručuju iz BH-Gasa.

"Ovaj plan nije u potpunosti ispunjen, dok je istovremeno decembarska faktura Sarajevogasa zbog izrazito niskih temperatura veća od planirane", ponovo upozoravaju iz ove kompanije

"BH-Gas je, kao i ja lično, već ranije upozoravao da se u jednom trenutku mogu podudariti ova dva problema, a to su problem naplate i obaveza vraćanja preuzetih kredita. Kako se trenutno stvari odvijaju, u narednom periodu možemo očekivati da se zaista vremenski podudare ova dva pitanja, čime će sva preduzeća u lancu biti suočena sa mogućim dramatičnim poremećajima u poslovanju, koji se prvenstveno ogledaju u likvidnosti i solventnosti ovih preduzeća", stoji u saopštenju koje potpisuje direktor BH-Gasa Almir Bečarević.

On upozorava da ovo nisu novonastali problemi, već da oni traju dugi niz godina, te će ih, shodno sadašnjoj situaciji, "neko morati početi rješavati već danas 'bolnim' rješenjima", odnosno realizacijom svih onih prijedloga iznesenih tokom prethodnih sastanaka.

Ponovo su pozvani svi najodgovorniji na održavanje sastanka kako bi se započelo sa rješavanjem nagomilanih problema.