Pred grijnu sezonu
0

Toplane traže povećanje cijena do 35 odsto

SRNA
Većina toplana u BiH najavljuje da će od predstojeće sezone cijene grijanja morati biti više i do 35 odsto zbog velikih poskupljenja energenata na svjetskom tržištu, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

U banjalučkoj Toplani kažu da su uputili zahtjev za više cijene grijanja zbog velikih poskupljenja mazuta, te navode da trenutna cijena iznosi 1,35 KM po metru kvadratnom i da traže da ona bude viša za 20 odsto.

U Gradskoj toplani u Bijeljini navode da cijene grijanja nisu rasle već četiri godine, te da je od Skupštine grada zatraženo da cijena grijanja, koja sada iznosi 2,05 KM po metru kvadratnom, bude između osam i 14 odsto viša.

Prijedorska Toplana, gdje je cijena grijanja po metru kvadratnom 1,35 KM, traži povećanje za 36 odsto, što bi, kako navode, bilo dovoljno da posluju rentabilno.

Sead Haknjo, direktor preduzeća "Grijanje" iz Zenice, ocijenio je da će situacija u ovom sektoru u svim toplanama BiH biti ista sve dok ne bude osnovana državna regulatorna agencija za energetiku, koja će kao nezavisna institucija određivati cijenu grijanja.

"U Zenici je cijena grijanja ispod svih ekonomskih kriterijuma i iznosi 0,96 KM po metru kvadratnom, a da bismo mi poslovali ekonomski potrebno je povećanje za minimalno 20 odsto", naveo je Haknjo.

Predsjednik Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović kaže da  nema osnova za više cijene grijanja.
"Kada je grad Banja Luka cijenu podigao za 70 odsto prije pet godina, cijena barela nafte je bila 78 dolara, koliko ona iznosi i danas. Dakle, toplane bi generalno trebalo da rade na poboljšanju poslovanja, a ne da udaraju na džep građana kojima pada platežna moć", dodao je Petrović.