Korisnici, oprez!
4

Toplane Sarajevo: Održavanje radijatora u stanu je zakonska obaveza korisnika grijanja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je jutros starija žena u sarajevskom naselju Alipašino Polje zadobila opekotine uslijed pucanja radijatora centralnog grijanja, iz preduzeća Toplane Sarajevo upozoravaju kako je održavanje radijatora u stanovima u nadležnosti korisnika grijanja.

Kako saznajemo, preduzeće Toplane jutros je prije pet sati uočilo gubitak vode u sistemu toplotne jedinice "KP 26" u zgradi u ulici Bosanska broj 5 na prvom spratu.

"Naš zaposlenik je odmah izašao na teren radi vršenja uviđaja prilikom čega je uočeno curenje vode s vanjske strane fasade objekta, ispod stana korisnika grijanja. Po dojavi radnika, naša dežurna ekipa je ustanovila da je u stanu korisnika došlo do pucanja radijatora, što je prouzrokovalo poplavu u objektu. Izvršeno je zatvaranje ventila ispred grijnog tijela, čime je spriječeno daljnje curenje i eventualna daljnja havarija", kazao nam je šef kabineta direktora Toplana Ženja Ljubuškić.

U kompletnoj zgradi na Alipašinom Polju kratko je bila obustavljena isporuka toplotne energije, ali grijanje je brzo ponovo uključeno.

Ljubuškić ovim putem podsjeća kako je u skladu sa Zakonom o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada KS obaveza upravitelja zgrade održavanje zajedničkih dijelova instalacija centralnog grijanja. U to spadaju kompletna vertikalna i horizontalna instalacija, uključujući odzračnu mrežu sa odzračnim ventilima, razvodnu mreža u podrumu, na tavanu, potkrovlju i na krovu zgrade od zajedničkog mjerila toplotne energije do ventila ispred radijatora za dvocjevne sisteme, odnosno do individualnog mjerila toplotne energije za svaki stan ili poslovni prostor.

S druge strane, obaveze korisnika grijanje jeste održavanje radijatora u stanu te održavanje instalacija od ulaznog ventila za stambeni ili poslovni prostor do radijatora.

"Skrećemo pažnju da, u skladu s Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, nisu dozvoljene nikakve samoinicijativne izmjene na unutrašnjim instalacijama centralnog grijanja. U slučaju izmjena na unutrašnjim instalacijama centralnog grijanja korisnik usluge je obavezan pribaviti saglasnost davaoca usluge", upozorio je Ljubuškić.

Iz preduzeća Toplane izražavaju žaljenje zbog činjenice da je, kako kažu, njihova korisnica povrijeđena, kao i zbog nastale štete u njenom stanu.