BiH
43

Toplane Sarajevo: Od 15. oktobra zvanično počinje sezona grijanja

Piše: S. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Toplana - Sarajevo saopštili su kako 15. oktobra zvanično počinje sezona grijanja, te kako će biti pojačane aktivnosti na isključivanju korisnika koji ne izmiruju redovno svoja dugovanja.

Istaknuto je da je u sezoni grijanja projektna temperatura Toplana Sarajevo 20 stepeni uz odstupanje od +/- 1 stepeni. Dakle, bez obzira na temperaturu zraka, temperatura u stanovima mora biti 20 stepeni, s tim da se intenzitet zagrijavanja određuje autoregulacijom. Drugim riječima, intenzitet zagrijavanja zavisit će od temperature zraka.

Iz Toplana Sarajevo su, također, najavili pojačanje aktivnosti na isključivanju korisnika s velikim dugovanjima.

"Ova odluka donesena je zbog zaštite osnovne funkcije preduzeća i zaštite korisnika koji redovno izmiruju svoje obaveze. Ovo je krajnja mjera koju preduzeće preduzima, s obzirom da su svi korisnici bili blagovremeno obavješteni. Za sada imamo 1.300 isključenih korisnika", rekao je za naš portal glasnogovornik KJKP Toplane Sarajevo Ženja Ljubuškić.

Ukoliko se neko sam želi isključiti, iz Toplana objašnjavaju kako to nije moguće. Naime, prema Uredbi o opštim uslovima proizvodnje, distribucije i korištenja toplotne energije dozvoljeno je samo privremeno isključenje i to uz sljedeće uslove:

  1. Da korisnik nema duga prema Toplanama
  2. Da korisnik po tarifnom sistemu nastavlja plaćati 40 posto fiksnog dijela cijene
  3. Da korisnik plati troškove isključenja
  4. Da korisnik dozvoli povremeni obilazak komisije Toplana, kako bi se spriječile zloupotrebe.

"I pored ispunjavanja ovih uslova, privremeno isključenje grijanja moguće je samo ukoliko to tehnički uslovi dozvoljavaju", rekao je Ljubuškić.