Hitna press konferencija
47

Toplane Sarajevo imaju zalihe za 15 dana, iz Sarajevogasa uputili apel jer nemaju alternative ni dan

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon informacije da će od 1. januara 2024. godine biti prekinut transport plina prema Sarajevu održana je hitna konferencija za medije u Vladi Kantona Sarajevo.
Medijima su se obratili ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak, izvršni direktor za tehničke poslove Sarajevogasa Adnan Đugum i direktor Toplana Sarajevo Sejfo Ušanović.

Resorni ministar Bojan Bošnjak je rekao da ima potrebu da umiri javnost u vezi novonastale situacije.

Bošnjak: Intenzivno komuniciramo sa svima (Foto: I. L./Klix.ba)
Bošnjak: Intenzivno komuniciramo sa svima (Foto: I. L./Klix.ba)

"Imamo intenzivnu komunikaciju sa svima u lancu donošenja odluka što se tiče naših federalnih organa. Od ranih jutarnjih sati pravimo sve scenarije. Šaljem poruku građanima da ne paničarimo i pozivam ljude na odgovornost. Svi ljudi koji su u sistemu donošenja odluka trebaju pokazati dozu odgovornosti. Potrudit ćemo se da naši građani koji korste plin ne ispašataju. Od jutros smo u komunikaciji sa ekipama Sarajevogasa i Toplana", istakao je Bošnjak.

Direktor Toplana Sejfo Ušanović je kazao da Toplane imaju dovoljne zalihe za 15 do 20 dana.

Ušanović: Nadam se da neće doći do problema (Foto: I. L./Klix.ba)
Ušanović: Nadam se da neće doći do problema (Foto: I. L./Klix.ba)

"Ministar je najavio potencijalni problem. Od jučer smo u razgovorima i nadam se da neće doći do problema. Ukoliko dođe Toplane su kao su svake godine spremne sa alternativnim gorivom. Naši kapaciteti lož uljem i mazutom su napunjeni i ima za 15 do 20 dana. Ne radi se o malim količinama alternativnog goriva. Moram napomenuti da su naši kapaciteti puni i imamo nekoliko miliona litara u skladištima lož ulja i mazuta", rekao je Ušanović.

Napomenuo je da se 15 posto kupaca Toplana ne mogu grijati na alternativna goriva i da je riječ o novogradnji, između ostalog, u naseljima Dobrinja i Breka.

Izvršni direktor za tehničke poslove "Sarajevogasa" Adnan Đugum je kazao da Sarajevogas za razoli od Toplana nema alternativu niti jedan dan.

Đugum: Mi alternative nemamo (Foto: I. L./Klix.ba)
Đugum: Mi alternative nemamo (Foto: I. L./Klix.ba)

"Mi, da ne licitiram za, manje od jedan dan ostajemo bez gasa. Želim da naglasim, jedan dan bez gasa, tri ili pet isto je. To nije poput struje. Pozivam sve, jer problem nije tehničke prirode gasa ima i bit će na granici, da ne dođemo u situaciju da ostavimo naše korisnike bez gasa jer to neće biti dan, ili jedna sedmica. Ostat će i Istočno Sarajevo bez gasa i nadam se da neće doći u tu situaciju", zaključio je Đugum.