Najsvetiji muslimanski mjesec
3

FOTO+VIDEO / Top sa Žute tabije označio vrijeme prvog iftara

Piše: A. Džaferović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Tačno u 20:29 večeras se sa Žute tabije u Sarajevu začuo pucanj topa koji je označio početak iftara prvog dana najsvetijeg muslimanskog mjeseca ramazana i kao i nebrojeno puta do sada unio radost u domove i srca brojnih vjernika.

Pucanje topova sa uzvisina iznad gradova u mjesecu pobožnosti, skrušenosti i jačanja međuljudskih odnosa višestoljetna je tradicija bosanskih muslimana, koja je za vrijeme bivše Jugoslavije bila zabranjena, ali je '90-ih godina ponovo oživjela i njeguje se do danas.

Hiljade vjernika svake večeri mjeseca ramazana čeka pucanj, koji im signalizira da je vrijeme da se okupe oko sofre i započnu iftar.

Suze na kraju ramazana

Tobdžija zaslužan što građani Sarajeva svaku večer znaju tačno vrijeme iftara je Smajil Krivić, koji je ovaj posao počeo obavljati poslije rata. Od tada, Krivić svake godine svaki dan mjeseca ramazana ponavlja isti ritual, 20 minuta prije iftara dođe na Žutu tabiju, pripremi topovsku cijev, barutno punjenje, provjeri fitilje i upaljače i čeka gledajući na sat.

I dok on čeka, čekaju i mujezini sa, kako kaže, rukama na bradi, jer kad se oglasi top, počinje i njihov poziv vjernicima da se okupe oko sofre.

"To je jedna velika radost i velika odgovornost. Neizmjerno je puno ljepote u iščekivanju iftara i topa. Znalo je biti i suza na kraju ramazana", kaže Krivić za portal Klix.ba.

Rođen u Ključu, ali odrastao u Sarajevu, tobdžija Krivić predmet je interesovanja brojnih turista, posjetilaca i postača, koji se svake večeri okupe na Žutoj tabiji i posmatraju kako i šta radi.

Top nikada nije zakasnio

"Prema nekim propisima, oni ne bi trebali biti u blizini topa, ali njih to sve veoma zanima tako da im ne branimo. Ja ih obavezno upozorim da se odmaknu prije nego što top ispali", priča Krivić, koji je za obavljanje ovog odgovornog posla morao završiti obuku za minsko-eksplozivna i pirotehnička sredstva.

Oprema se, kaže, modernizirala pa je tako fitilj zamijenilo elektronsko paljenje, no, kako se ništa ne prepušta slučaju i kako top ne smije izostati, stari način paljenja je uvijek alternativa. A kakvi god vremenski uvjeti bili, top nikada nije zakasnio.

"Trudim se i nastojim da to uvijek bude precizno, jer puno postača iščekuje da čuje top", kaže Krivić.

Nakon pucanja topa začuo se ezan, a nebo iznad Sarajeva osvijetlili su kandilji sa džamija. Iftar je počeo, a još jedan ramazan prilika je vjernicima da se približe pravim vrijednostima, čine dobra djela, pokaju se, pronađu lični mir i radost ramazana podijele sa svojim komšijama i prijateljima.