Hrvatski zastupnik
94

Tonino Picula je novi izvjestitelj Evropskog parlamenta za strategiju proširenja EU

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Hrvatski političar i zastupnik u Grupi Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu imenovan je za novog izvjestitelja za strategiju proširenja Evropske unije.

Zadatak zastupnika je formulirati prijedlog nove strategije proširenja koju treba usvojiti Evropski parlament nakon što čega će prijedlog biti upućen Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji i visokom predstavniku za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Josepu Borrellu.

"Prijedlog izvještaja koje su mi kolegice i kolege povjerili jasno naglašava vrijednost politike proširenja kao strateškog ulaganja u sigurnost i blagostanje Europe te da je ona već uvelike doprinijela uspostavi mira u područjima koja su ranije bila pogođena ratom", kazao je Picula prilikom imenovanja.

Hrvatski zastupnik smatra da je proširenje najučinkovitiji instrument vanjske politike EU te da je ono "važno i za Hrvatsku, jer dok god na svojim granicama ne budemo imali druge članice EU, nećemo moći u potpunosti koristiti sve mogućnost našeg članstva".

Picula u prijedlogu svog izvještaja traži da se priznaju postignuća zemalja zapadnog Balkana otvaranjem pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kao i odobravanjem liberalizacije viznog režima Kosovu.

"Nužno je i da EU pomogne Bosni i Hercegovini da što prije dobije status kandidata, kao i da potakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidatkinje", zaključio je.

Piculi su imenovanje čestitali iz SDP-a Hrvatske.