Obavezna vakcinacija životinja
0

Tomislavgrad: Bijesna lisica ugrizla ženu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području opštine Tomislavgrad zabilježena su dva slučaja bjesnila, koja su potvrđena nalazima Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona.

Direktor Zavoda Dijana Mamić rekla je novinarima da je bijesna lisica u dvorištu porodične kuće u selu Vinica ugrizla ženu koja je odmah zatražila pomoć u lokalnom Domu zdravlja i kojoj je određena medicinska terapija.

Drugi slučaj bjesnila na području ove opštine, navela je Mamićeva, zabilježen je u selu Rošnjača kod Buškog jezera, gdje je od posljedica ugriza i zaraze bjesnilom uginula jedna krava.

Prema njenim riječima, zbog pojave bjesnila na području opštine Tomislavgrad veterinarski inspektor Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona donio je rješenje o obaveznoj vakcinaciji domaćih životinja protiv ove opasne zarazne bolesti na području sela Vinica.

Veterinarska inspekcija upozorila je stanovnike opštine Tomislavgrad na oprez, posebno na područjima na kojima su potvrđeni slučajevi bjesnila, zbog činjenice da se posljednjih dana lisice, koje su vjerovatno zaražene bjesnilom, mogu vidjeti u blizini stambenih objekata.