{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz aviona će biti izbačeni paketi sa vakcinama za lisice

S
7.10.2011. u 13:03
0
21
Iz aviona će biti izbačeni paketi sa vakcinama za lisice
0
Danas je u Sarajevu, u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH, održana konferencija za novinare povodom zvaničnog početka kampanje oralne vakcinacije lisica u BiH.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Ova kampanja je dio značajne finansijske pomoći Evropske unije koja se izdvaja za program kontrole bolesti životinja u BiH kao i u zemljama Zapadnog Balkana. Cilj programa je poboljšati zdravlje životinja i pomoći u borbi protiv ozbiljnih rizika po zdravlje građana koji mogu biti prouzrokovani pojavom bjesnila, zarazne bolesti koja uzrokuje akutnu upalu mozga kod toplokrvnih životinja, a virus bjesnila se obično prenosi ujedom zaražene životinje.

Oralna vakcinacija lisica počinje 10. oktobra 2011. godine i mali paketi sa vakcinama će biti izbačeni iz aviona na otvorena područja u BiH, a traje ukupno dvije sedmice.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Prilikom svog obraćanja Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH je naglasio sljedeće:

"Ova vrsta vakcine je u upotrebi skoro 20 godina u borbi protiv bjesnila lisica i oko 115 miliona mamaka bačeno je u mnoge zemlje Evrope bez ikakvih posljedica za ljude. U našoj zemlji lisice su glavni prenosioci bolesti i ova vakcinacija ima za cilj iskorijeniti bolest upravo među ovim životinjama. Stoga naglašavamo da se oralna vakcina za lisice ne može koristiti za vakcinaciju kućnih ljubimaca protiv bjesnila – pasa ili mačaka. Iako vakcina nije opasna, doza u oralnoj vakcini-mamku nije dovoljna da zaštiti kućnog ljubimca od bjesnila i stoga podsjećamo da je vakcinacija kućnih ljubimaca protiv bjesnila i dalje zakonska obaveza njihovih vlasnika i to jednom godišnje. Zahvaljujući znatnoj finansijskoj pomoći Evropske unije u mogućnosti smo da nakon ovog prvog vala vakcinacije program nastavimo i u nekoliko narednih godina kako bi se osiguralo da sva mladunčad i nezaštićene lisice iz jedne godine budu vakcinisani u svakoj narednoj godišnjoj kampanji.“

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

"Ova kampanja je dio značajne finansijske pomoći Evropske unije koja se izdvaja za program kontrole bolesti životinja u BiH kao i u zemljama Zapadnog Balkana. Cilj programa je poboljšati zdravlje životinja i pomoći u borbi protiv ozbiljnih rizika po zdravlje građana koji mogu biti prouzrokovani pojavom bjesnila. Zajednički sa našim partnerima, prvenstveno Kancelarijom za veterinarstvo BiH, stvaramo sigurnije okruženje za stanovništvo Bosne i Hercegovine i to posebno za poljoprivrednike, lovce, stoku i kućne ljubimce. Veoma smo zadovoljni što su stvoreni uslovi za implementaciju petogodišnjeg programa u BiH putem IPA programa", naglasio je Dr. Johann Hesse, šef odjela za ekonomski razvoj i prirodne resurse, Delegacija Evropske unije u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: