BiH
0

Tomić: Imamo dovoljno vode u Zvorniku, ali nemamo cisterne

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Preduzeće "Vodovod i komunalije" Zvornik raspolaže samo s jednom cisternom za pitku vodu koja je u pogonu cijeli dan. Gdje god možemo da stignemo pokušavamo da dopremimo pitku vodu, kazao je u izjavi za Agenciju FENA direktor "Vodovoda i komunalija" Zvornik Jovan Tomić, upitan kad će povratnicima u selima biti dostavljena voda.

"Tolika je nestašica vode da je teško i da vatrogasno društvo i vodovod mogu zajedno da dopreme na sva mjesta pitku vodu", kazao je Tomić.

"Imamo vozače i dovoljno pitke vode u gradu, ali nažalost nemamo dovoljno cisterni, odnosno kada bi neko mogao da pritekne u pomoć s cisternom počeli bi efikasnije rješavati ovaj problem", kazao je Agenciji FENA Tomić.

On kaže da u dostavi vode ne prave razliku da li je povratničko naselje ili domicilno stanovništvo.

Sve bošnjačke mjesne zajednice na području Zvornika, u kojima je evidentiran nedostatak pitke vode, treba pod hitno opskrbiti cisternama vode, jer je stanovništvo na rubu preživljavanja, upozorili su iz Udruženja povratnika.

"Na području Zvornika je 17.000 povratnika, u 26 mjesnih zajednica usu povratnici Bošnjaci i tri su multietničke mjesne zajednice", kazao je predsjednik Udruženja povratnika Omer Selimović.

Stanje je alarmantno u naseljima: Čališmani, Križevići, Striježevo, Lipovac, Novo Selo, Liplje, Jošanica i drugim mjesnim zajednicama.

Selimović kaže da je Udruženje građana povratnika općine Zvornik u više navrata pozivalo predstavnike AD "Vodovod i Komunalno" općine Zvornik, da cisternama dostave vodu, ali se oni se nisu odazvali.