Mole za dolazak cisterni
0

Povratnici u zvorničkim selima bez vode za piće

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području Zvornika, posebno u selima gdje žive povratnici, alarmantna je situacija što se tiče vodosnabdijevanja, izjavio je Feni predsjednik Udruženja građana povratnika općine Zvornik Omer Selimović.

Izvori su presušili ili su dotoci nedovoljni, što je kod većine vodoopskrbnih sistema dovelo do opadanja pritiska ili do potpunog prestanka distribucije pitke vode. Suša je pričinila i katastrofalne posljedice poljoprivrednicima, a stočari se žale da troše zadnje zalihe vode.

Zbog alarmantne situacije Udruženje povratnika poziva nadležne razine vlasti, od općinskog do državnog nivoa, da proglase stanje elementarne nepogode zbog suše i ekstremno visokih temperatura, a poduzeće "Vodovod i komunalno" Zvornik da povratnicima u selima vodu za piće dostave cisternama.

"Sve bošnjačke mjesne zajednice na području Zvornika su bez vode za piće i treba pod hitno cisternama dostaviti vodu, jer je stanovništvo na rubu preživljavanja", upozorava Selimović.

Na području Zvornika je 17.000 povratnika, od toga oko 26 bošnjačkih mjesnih zajednica i tri multietničke mjesne zajednice, a ruralna područja nemaju riješeno vodosnabdijevanje.

Selimović kaže da je alarmantno stanje u naseljima: Čališmani, Križevići, Striježevo, Lipovac, Novo Selo, Liplje, Jošanica i drugim mjesnim zajednicama.

On je upozorio da ukoliko već danas cisterne ne dostave vodu, građani bošnjački mjesnih zajednica biti primorani da preduzmu radikalne mjere.

"Među tim mjerama je da Bošnjaci ne plaćaju komunalne usluge. Od načelnika Općine Zvornik Zorana Stevanovića ćemo tražiti da preduzme što hitnije mjere kako bi se riješio ovaj problem. Ukoliko to ne uradi doći ćemo pred zgradu Općine", kazao je Selimović.

On je naglasio kako je Udruženje građana povratnika općine Zvornik u više navrata pozivalo predstavnike AD "Vodovod i komunalno" općine Zvornik, da izađu na teren i obezbijede cisterne vode za te mjesne zajednice, međutim oni nisu odgovorili na apele za pomoć.