Haški tribunal
0

Tolimir zahtjeva oslobađanje po svim tačkama optužnice

SRNA
Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir
Optuženi general Zdravko Tolimir predložio je danas Pretresnom vijeću Haškog tribunala da donese oslobađajuću presudu po svih osam tačaka optužnice, kojima se tereti za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja protiv muslimana iz Srebrenice i Žepe od jula do novembra 1995. godine.

U nastavku završne riječi, Tolimir je ponovio da su teze tužilaštva "utemeljene na pretpostavkama koje ono gradi na tome što je on bio na položaju pomoćnika generala Ratka Mladića za obavještajno-bezbjednosne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS)".

Tužilaštvo je u utorak, na kraju svoje završne riječi, predložilo kaznu doživotnog zatvora. Tolimir je u jednom trenutku rekao da je zatražena "smrtna kazna".

On je ponovio da mu "ni Ratko Mladić, ni Radovan Karadžić, niti bilo ko drugi, nisu naredili da ubija zarobljenike".

Tolimir je odbacio tvrdnje da je znao za ubistva i ponovio da "nije mogao da učestvuje u nečemu za šta nije znao", te da je "bio na zapadnim položajima, suprotstavljajući se napadu NATO i hrvatskih snaga".

Povodom optužbi da nije preduzeo mjere da se kazne počinioci ubistava, Tolimir je rekao da on "nije bio određen niti je bilo u njegovoj nadležnosti da kažnjava".

Očekuje se da pretresno vijeće u decembru donese presudu u ovom predmetu.