{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U utorak nastavak suđenja Ratku Mladiću

S
19.8.2012. u 09:41
0
0
U utorak nastavak suđenja Ratku Mladiću
0
U utorak nastavak suđenja Ratku Mladiću
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
U Haškom tribunalu u utorak, 21. avgusta se, po okončanju jednomjesečne ljetne pauze, nastavlja glavni pretres u postupku protiv nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.
Očekuje se da sljedeći svjedok bude Ernaut van Linden, holandski novinar koji je bio ratni izvještač britanskog Sky Newsa iz BiH. Van Linden daće iskaz, između ostalog, o svojim kontaktima sa Mladićem i nekadašnjim predsjednikom bh. enteta Republika Srpska Radovanom Karadžićem.

Poslije Van Lindena, na klupi za svjedoke trebalo bi da se nađe bivši šef Posmatračke misije Evropske zajednice u BiH Colm Doyle.

Od početka dokaznog postupka tužilaštva 9. jula, saslušano je šest svjedoka. Suđenje je počelo 16. maja, uvodnom riječju tužilaštva, dok je odbrana odlučila da svoju uvodnu riječ iznese uoči svog dokaznog postupka.

Početak ovog suđenja obilježili su problemi sa objelodanjivanjem materijala optužbe odbrani. Sudsko vijeće odbacilo je zahtjev branilaca da se postupak prekine na šest mjeseci, smatrajući ga pretjeranim.

Mladić je u dvije tačke optužen za genocid u Srebrenici i još osam opština BiH, a u ostalih devet za progone, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premIještanje, terorisanje civila i uzimanje pripadnika UN za taoce.

Prva optužnica protiv Mladića podignuta je u julu 1995. godine. Vlasti Srbije uhapsile su ga 26. maja prošle godine u Lazarevu, kod Zrenjanina, a 31. maja je prebačen u Holandiju i predat u nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Za utorak i srijedu, 21. i 22. avgust, zakazano je iznošenje završnih riječi u postupku protiv Zdravka Tolimira, optuženog za genocid u Srebrenici i za prisilno premiještanje muslimanskog stanovništva Srebrenice i Žepe. U periodu na koji se odnosi optužnica, Tolimir je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS i bio je neposredno odgovoran komandantu Glavnog štaba Ratku Mladiću.

Vijeće je stranama u postupku odobrilo po 30 minuta za repliku, u četvrtak, 23. avgusta, odnosno nakon što svoje završne argumente iznesu tužilac i optuženi, koji se sam zastupa.

Suđenje je u ovom predmetu počelo u februaru 2010. godine. Optužba je izvela 126 svjedoka, a odbrana samo četiri.

Za četvrtak, 23. avgusta, zakazana je statusna konferencija u žalbenom predmetu protiv Vlastimira Đorđevića. On je od juna 1997. do kraja januara 2001. godine bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije i načelnik Resora javne bezbjednosti. Zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine, prvostepeno je osuđen na 27 godina zatvora.

Ranije je saopšteno da će žalbena rasprava biti održana krajem ove ili početkom sljedeće godine. Odbrana je u žalbi zatražila da se Đorđević oslobodi ili da mu se kazna ublaži, dok optužba smatra da kazna od 27 godina ne odražava težinu počinjenih zločina i traži da se ona zamijeni kaznom doživotnog zatvora.

Zbog Ramazanskog bajrama, koji se obilježava kao praznik UN, sutra je u Tribunalu slobodan dan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: