Od 7. februara do 9. maja
66

Tokom Sedmice mađarske kulture u 10 bh. gradova bit će održana 23 programa

FENA
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztian Posa danas je predstavio program Sedmice mađarske kulture u Bosni i Hercegovini koji će biti održan u periodu od 7. februara do 9. maja. U 10 bh. gradova bit će održana 23 programa.

Inače, Sedmica mađarske kulture u BiH dio je proslave Dana mađarske kulture, koji se slavi od 1989. godine u čast sjećanja na dan kada je pjesnik Kolcsey Ferenc 1823. godine završio rukopis mađarske himne.

Ambasador Posa je podsjetio da taj kulturni projekt obuhvata cijeli zapadni Balkan, šest država regiona, a to, kako je kazao, daje mogućnost da ljubiteljima kulture predstave kulturnu baštinu koja je duboko utemeljena u evropsku kulturu.

"Cilj Sedmice mađarske kulture je da našu državu prikažemo kao modernu, kreativnu državu koja ide ukorak sa savremenim kulturnim tokovima, ali da ujedno i poštuje, njeguje svoje tradicionalne vrijednosti, poštujući kulturnu baštinu i drugih naroda", kazao je ambasador Posa.

Simbol projekta, kako je pojasnio ambasador, je ptica oivičena krugom, a motiv crveno-zelene ptice upućuje na šaroliku mađarsku kulturu, dok žuto-plavi krug oko ptice predstavlja državu domaćina - Bosnu i Hercegovinu.

"Mađarska se ovih dana okreće prema BiH kako bi ponudila i pokazala dijelove svoje kulturne riznice i to radi iskreno, otvorenog srca. Nemojte zaboraviti, Mađarska vas smatra počasnim susjedom, i naša kultura će vam se ovih narednih sedmica stvarno nalaziti nadohvat ruke", kazao je ambasador Posa i pozvao građane BiH da prate programe na kojima će biti predstavljene unikatne i bogate kulturne vrijednosti Mađara i Mađarske.

Na Sedmici mađarske kulture u BiH, u saradnji sa Festivalom "Sarajevska zima" , bit će predstavljen bogat program: Mađarski državni plesni ansambl, bit će otvorene četiri izložbe - Bajke Budimpešte, Semmelweis, Sinagoge istočne i srednje 1781-1944 i izložba Prirodoslovnog muzeja Mađarske, potom bit će odigrana predstava pozorišta Maladype, a za ljubitelje filma bit će održani i Dani mađarskog filma, Plesni ansambl Fricska, Mađarski državni filharmonijski orkestar.

S obzirom na to da je Mađarska počasni gost Festivala "Sarajevska zima", direktor Festivala Ibrahim Spahić je ambasadoru Posi danas uručio poziv za otvorenje Festivala, te kazao da će u toku bogatog programa Festivala, Mađarski ritam odrediti ritam festivala Sarajevske zime u svim gradovima BiH.