BiH
3.5k

Tokić u Banjoj Luci: RS je genocidna tvorevina, prefiks srpski mora biti ukinut

Piše: M. Radanović
Tokić i funkcioneri A-SDA Foto: Klix.ba
Tokić i funkcioneri A-SDA Foto: Klix.ba
Nestranački kandidat za predsjednika Republike Srpske (RS) Sejfudin Tokić izjavio je danas u Banjoj Luci da je Republika Srpska genocidni entitet i da se, prihvatajući kandidaturu, obavezao da će nakon eventualne pobjede na izborima djelovati na ukidanju svih oblika diskriminacije nesrpskog stanovništva, te onemogućiti dalje, kako je rekao, nasilne oblike pravoslavizacije i srbizacije.

"Postojeće ustavnopravno uređenje BiH i nastanak entiteta RS je rezultat zločina genocida i progona stotina hiljada ljudi iz svojih domova", dodao je Tokić.

Prema njegovim riječima, položaj Bošnjaka i ukupno nesrpskog stanovništva u ovom entitetu je dramatično težak i karakteriše ga kontinuirana diskriminacija u svim sferama života.

"Takođe, treba osigurati afirmaciju entiteta kao sastavnog dijela BiH uz vraćanje obilježja države BiH (zastave, grba...), na sve institucije javnih službi i preduzeća. Zakonski i praktično treba onemogućiti negiranje genocida, te veličanje ratnih zločina i zločinaca u ovom dijelu BiH i bilo kakvih oblika profašističkih javnih djelovanja“, izjavio je Tokić.

On je dodao da će se, ukoliko bude izabran za predsjednika ili potpredsjednika RS zalagati za veće zapošljavanje Bošnjaka u državnim organima i službama, te da Ustavom BiH i RS-a treba ostvariti zagarantovana prava pripadnika bošnjačkog naroda u procentu zaposlenih u institucijama općina, entiteta i državnih službi, te javnih preduzeća.

Djelovaće i na ubrzan ekonomski razvoj i zapošljavanje u proizvodnim djelatnostima, posebno u sredinama sa bošnjačkim stanovništvom.

"Ostvarivanje ovih programskih ciljeva provešće se u okviru političkih i pravnih aktivnosti uz jedinstveno djelovanje svih Bošnjaka i patriota BiH u zemlji i inostranstvu", poručio je Tokić.