BiH
1

Tokić: Nesrbi u RS-u su diskriminisani svuda, od zapošljavanja do obrazovanja

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prvi izvještaj grupe bošnjačkih nevladinih organizacija "Bošnjački pogledi u budućnost" predstavljen je danas u Hotelu Evropa.

Izvještaj pod nazivom "Republika Srpska prostor drastične diskriminacije nesrba i kršenja ljudskih prava" govori o primjerima nacionalne neravnopravnosti nesrba u RS-u. U izvještaju se navodi da je prije rata na prostoru ovog entiteta živjelo 54 posto Bošnjaka i Hrvata, te da danas "vladajuće strukture u RS-u pokušavaju stvoriti društveno-politički ambijent sa dominacijom srpskog naroda".

Predsjednik Bošnjačkog pokreta i senator Svjetskog bošnjačkog kongresa Sejfudin Tokić istakao je kako smatra da je ekspertna grupa sastavljena od historičara, demografa, politologa i žurnalista, koja je radila na izvještaju, uspjela pokazati da je "RS nastala na združenom zločinačkom poduhvatu i na zločinu genocida".

"Sam naziv Republika Srpska je neodrživ sa aspekta ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, gdje ovaj teritorij BiH predstavlja teritorij ravnopravnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata. Nema nikakve logike da se taj teritorij zove samo po jednom narodu", kazao je Tokić.

U izvještaju se navodi da je nivo zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata u javnim institucijama u RS-u poražavajuće nizak. Kao primjeri navode se Agencija za državnu upravu RS-a, gdje je od ukupno 5.029 uposlenih, 136 Bošnjaka ili 2,66 posto, 51 Hrvat ili 1,01 posto. U Zavodu za zapošljavanje RS-a radi ukupno 265 radnika, od kojih devet Hrvata i nijedan Bošnjak itd.

Napominje se da u Zakonu o lokalnoj samoupravi, član 3. precizno navodi da prema posljednjem popisu stanovništva jedinice lokalne samouprave moraju imati proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda. Prema popisu iz 1991. godineu Bratuncu je bilo 64,2 posto Bošnjaka a danas ih je zaposleno četiri, što čini 6,25 posto, u Srebrenici 72,9 posto, a sada ih je zaposleno 40, što čini 48,2 posto. Hrvata je u Bosanskom Šamcu bilo 44,7 posto, a sada su zaposlena tri, ili 4,29 posto, te u Derventi 39 posto, a danas je zaposleno također tri, što čini 3,45 posto, navodi se u izvještaju.

"Ustav BiH, kao i ustavi dva bh. entiteta definiraju BiH kao sekularnu državu, s jednakim vjerskim i ostalim pravima tri konstitutivna naroda i ostalih naroda koji u njima žive. Međutim, pravoslavni sveštenici osvještavaju sve javne ustanove, a institucije i škole imaju svoje krsne slave. Često se stiče utisak da su sve škole vlasništvo Pravoslavne crkve", navodi se u izvještaju.

Izvještaj obrađuje i Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti RS-a, navodeći da se ovim zakonom na direktan ili indirektan način ugrožavaju prava Islamske zajednice i vjerski običaji bošnjačkog, ali i drugih konstitutivnih naroda u RS-u. Također, u izvještaju stoji da je nastavni plan i program u tom bh. entitetu u znatnoj mjeri "posuđen" iz Srbije, te da se u udžbenicima historije ne potiče osjećaj pripadnosti državi i bosanskohercegovačkom naslijeđu.