BiH
7

Tokić i Halilović podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa zakonom o JMBG-u

FENA
Sefer Halilović (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Sefer Halilović (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Radi iznalaženja rješenja, nakon što nadležne institucije BiH nisu donijele izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG), danas su apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijeli Sejfudin Tokić i Sefer Halilović, koji su u svojstvu građana zatražili od ovog suda da, u sklopu vlastitih nadležnosti, provede (nametne) Odluku kojom je ovaj sud proglasio neustavnim član 5. Zakona o JMBG-u i koji je, u međuvremenu, prestao da važi.

"Kao odgovorni građani, svjesni značaja pitanja JMBG-a i problema s kojima su suočena novorođenčad u BiH, predali smo apelaciju u kojoj tražimo da Ustavni sud BiH u okviru svojih nadležnosti regulisanih Ustavom BiH i Pravilima o radu Suda dosljedno provede odluku o usaglašavanju naziva općina i gradova u registracijskim područjima za izdavanje matičnih brojeva", kazao je Tokić u izjavi za medije.

Time bi, smatra on, registracijska područja ostala ista, a promijenili bi se samo nazivi onih općina koje su u međuvremenu promijenjeni Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi u Republici Srpskoj (RS).

To praktično znači da bi, shodno Odluci Ustavnog suda BiH, u Zakon o JMB-u BiH trebalo ugraditi službene nazive općina i gradova u entitetu RS, a koji imaju dvojne nazive.

Dodao je da je rok za provedbu obavezujuće Odluke Ustavnog suda BiH istekao, odnosno da nadležni organi BiH tu odluku dosada nisu proveli, te da u takvim slučajevima Ustavni sud ima mogućnost da sam nametne rješenja iz vlastite odluke.

Tokić je podsjetio da je slična situacija bila kod njegove apelacije za ocjenu naziva ustavnosti prefiksa srpski u 13 općina i gradova, kada Narodna skupština RS-a nije u utvrđenom roku provela Odluku Ustavnog suda BiH, a nakon čega je ovaj sud donio dodatnu odluku, a kojom je ranija odluka učinjena provedivom.

Safer Halilović smatra "da poslanici iz RS-a i nadležni ministar Sredoje Nović (ministar za civilne poslove BiH) pokušavaju izmanipulirati Odluku Ustavnog suda BiH, predlažući zakon kojim bi se promijenila registracijska područja", potcrtavajući da se Odlukom Ustavnog suda ne dira u registracijska područja, odnosno da se ona odnosi na promjenu naziva gradova.

"Mi bi htjeli kao građani da na ovaj način pomognemo da Ustavni sud BiH, shodno vlastitim pravilima koja imaju uporište u Ustavu BiH, ovu odluku implementira, ne dajući mogućnost bilo kome da time manipuliše", izjavio je Halilović.

Podnositelji apelacije smatraju da bi se na taj način prevazišle blokade i tenzije oko rješavanja ovog životnog pitanja građana BiH, te spriječilo njegovo daljnje politiziranje u nacionalnom, dnevnopolitičkom, pa čak i predizbornom pogledu.

Najavili su da će pokrenuti i potpisivanje podrške apelaciji, koja je proslijeđena Ustavnom sudu BiH, ocjenivši da je apelacija podnesena Ustavnom sudu BiH u funkciji iznalaženja najefikasnijeg rješenja.

Podnositelji apelacije očekuju "da će Ustavni sud BiH , koji je dosad više puta pokazao da je iznad dnevnopolitičkih igara, reagirati promptno i donijeti odgovarajuću odluku i tako doprinijeti rješavanju krize, koja je u potpunosti vještački izazvana".