BiH
120

Tobdžija Nagib Hasanić iz topa najavio kraj posta u Maglaju

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Sa maglajske tvrđave večeras se čuo top. Nije to top koji je branio Maglaj u ratnim vremenima, već top kojeg je napravio Maglajlija Nagib Hasanić kako bi označio kraj posta tokom mjeseca ramazana.

Prije nekoliko mjeseci kada je za obavezu uzeo brigu o maglajskoj tvrđavi Hasanić je imao ideju i da se sa nje čuje top. Ove godine njegova ideja se realizira, a top iz kojeg ispaljuje pirotehniku večeras je označio kraj posta za sve postače u Maglaju.

U razgovoru za Klix.ba Hasanić je kazao kako mu je drago da skoro 50 godina poslije top ponovo označava kraj posta.

"Jednog dana dok sam sjedio ovdje na tvrđavi došao sam na tu ideju da oko 50 godina poslije top sa maglajske tvrđava označi kraj posta u mjesecu ramazanu. Uz nekoliko privrednih subjekata moja ideja se počela realizirati. Iskreno, srce mi je puno kada pukne top", izjavio je Hasanić kojeg Maglajije već nazivaju tobdžijom.

Uz ezane iz Kuršumlije i Gradske džamije, građani Maglaja su već navikli i na top sa tvrđave.

"Ljudi su već rekli kako je ovo što radim trebalo Maglaju i drago mi je da im se dopada, a ja ću ovako ako Bog da do kraja ramazana. Jedina zamjerka je što bih trebao biti malo brži od ezana, ali razlika je u sekundi ili dvije", dodao je Hasanić.

Uz improvizovani top Hasanić je i večeras označio kraj posta, a do narednog ramazana je kazao da će na istom mjestu biti pravi top.